Problema deșeurilor în vizorul autorităților regionale



Vineri, 08 februarie membrii Consiliului de Administrare a Asociației pentru managementul deșeurilor s-au întrunit în ședință pentru a discuta despre activitățile care se planifică a se realiza în perioada imediat următoare. Creată în iulie, 2012, Asociația pentru managementul deșeurilor în Regiunea de Sud constituie o instituțuție nonguvernamentală şi neafiliată politic care își propune să ducă la bun sfârșit prevederile Strategiei de Gestionare integrată a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud.
 
Membrii Consiliului de Administrare au discutat despre etapele studiului de fezabilitate care se va elabora cu începere din mai, 2013. Pentru sub-regiunea Cahul-Cantemir-Taraclia, studiul de fezabilitate va fi elaborat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei și pentru celelalte două subregiuni: Leova-Cimișlia-Basarabeasca, Căușeni-Ștefan Vodă studiul, va fi elaborat cu suportul Agenției de Dezvoltare a Cehiei. Studiul de fezabilitate va cuprinde mai multe etape printre care și consultarea cetățenilor cu privire la dorința și disponibilitatea de a achita pentru serviciile de salubrizare.
 
Consiliul a decis, în cadrul aceleiași ședințe, convocarea adunării generale în perioada imediat următoare pentru a discuta despre cooptarea noilor membri - un proces sensibil, dificil dar și crucial pentru activitatea Asociației.
 
ADR Sud amintește că Asociația pentru managementul deșeurilor în RDS este o organizaţie nonguvernamentală şi neafiliată politic ce a fost contituită în 20 iulie 2012 şi este formată din unităţile administrativ-teritoriale şi reprezintă o premieră pentru R. Moldova. Asociaţia își propune să ducă la bun sfârșit prevederile Strategiei de Gestionare integrată a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. Modelul urmat de Regiunea de Sud sub egida coordonatorilor proiectului ,,Guvernarea deșeurilor ENVP Est,, şi cu susţinerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud vine să combată, concomitent și efectiv în cele 8 raioane, cea mai stringentă problemă cu care se confruntă localitățile regiunii, cea a poluării mediului ambiant.