Autorităţile din raionul Soroca nu alocă tot bugetul necesar Centrului de Tineret „Dacia”



 altCentrul Regional de Resurse pentru Tineri „Dacia” beneficiază de doar 52% din totalul sumei care a fost alocată, conform normativelor Ministerului Finanţelor. Autorităţile locale declară că au decis redistrcţionarea a celorlalţi bani – 345,91 mii lei pentru primăriile din componenţa raionului Soroca, pentru activităţi de tineret.

În cadrul dezbaterii desfăşurată de CNTM la Soroca asupra eficienţei utilizării banilor destinaţi Centrului de Resurse pentru Tineri „Dacia”, expertul local, Sergiu Găină a relatat faptul că autorităţile locale au alocat doar 386,6 mii lei Centrului, ceea ce reprezintă doar 52% din soma totală care ar trebui să o recepţioneze.

Potrivit Vicepreşedintelui raionului Soroca, Domnul Vladimir Nicuţă, Consiliul Raional a decis redirecţionarea a 48% din suma totală către primăriile din raion, chiar dacă banii aveau destinaţia specială către Centrul de Resurse. Pentru a permite o eficientizare a serviciilor prestate tinerilor din raionul Soroca, Domnul Nicuţă a propus finanţarea Centrelor de tineret şi a altor activităţi de tineret, având la bază contractarea socială, fiind necesară în acest sens şi modificarea Legii cu privire la parteneriatul public-privat, pentru a reglemanta mai clar mecanismele de contractare a serviciilor sociale, inclusiv a celor de tineret.

Pentru majorarea bugetului Centrului de Tineret „Dacia”, autorităţile locale au solicitat ca reprezentanţii acestuia să vină cu solicitări de buget mai mari. Asta în condiţiile în care Ministerul Finanţelor alocă anual 732,51 mii lei pentru Centrul de Tineret din raionul Soroca, iar autorităţile nu ar trebui să intervină asupra mecanismului de redirecţionare a acestor bani.

Abaterile întălnite in raionul Soroca, dar şi în alte raioane vor fi relatate Ministerului Tineretului şi Sportului, iar CNTM va solicita revizuirea mecanismului de finanţare a Centrelor de Tineret, a declarat Eduard Mihalaş, Preşedinte CNTM.  

Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Monitorizarea şi evaluarea bugetelor Autorităţilor Publice Locale pe domeniul tineret”, implementat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova în perioada  mai 2011 – mai 2012 şi este susţinut financiar de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi Balkan Trust for Democracy, un proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite ale Americii. Iniţiativa face parte din Planul de acţiuni de colaborare pentru anul 2011 între CNTM şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

Vă rugăm să contactaţi: Eduard Mihalaş, Coordonator de proiect, tel.: 233088, 069807692, eduard.mihalas@cntm.md