Societatea civilă pledează pentru o reprezentare mai mare a femeilor pe listele electorale



Societatea civilă pledează pentru o reprezentare mai mare a femeilor pe listele electorale

Societatea civilă salută avizarea de către Guvern a proiectului de modificare a Codului Electoral, prin care se impune o cotă obligatorie de 30% femei pe listele partidelor pentru alegeri. Totodată, organizaţiile societăţii civile şi-ar fi dorit o reprezentare mai mare a femeilor.

Mai mulţi membri ai Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) s-au exprimat opinia că această cotă ar fi trebuit să fie de vreo 40%, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Consiliului, Sorin Mereacre.

Numeroasele rapoarte de monitorizare din cadrul campaniei electorale au arătat că şansele femeilor de a ajunge în organele de conducere sunt reduse şi pentru că acestea sunt, de regulă, plasate mai spre coada listelor electorale.

„Propunerea şi recomandarea noastră este să fie organizate discuţii în Parlament, cu invitarea jurnaliştilor, a liderilor de opinie. Să avem o discuţie mai amplă şi să vedem dacă ceea ce s-a propus este unica soluţie sau trebuie să abordăm altceva mai complex şi mai direct. Mi se pare că problema este una foarte impouvantă şi trebuie tratată cu maximă seriozitate”, a subliniat Sorin Mereacre.

Preşedintele CNT a mai spus că tezele de genul că femeile nu-şi au locul în polivică şi că nu sunt prea multe femei pregătite pentru a ocupa o funcţie publică sunt, cel puţin, neserioase. Este necesar să fie spulberat acest mit. Se cere încurajarea participării mai active a femeilor la procesul decizional.

Proiectul de modificare a Codului Electoral în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor pe listele electorale a fost votat în şedinţa de miercuri, 19 ianuarie, a Guvernului.

În 2005 proporţia femeilor pe listele electorale era de 29%, în aprilie 2009 – 27,7%, în iunie 2009 – 28,8%, iar în 2010 – 28,1%.

Sursa: www.info-prim.md


Sorin Mereacre, președintele CNP: Solicităm o discuție mai serioasă asupra subiectului

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv azi un proiect de modificare a Codului Electoral, modificare ce prevede ca la viitoarele alegeri de toate nivelele ”în listele de candidați, minim, 30% din numărul de persoane incluse să fie femei”.  

Această inițiativă legislativă a unui grup de deputați din Parlamentul R. Moldova, între care Mihai Godea și Liliana Palihovici, a fost jurstificată prin faptul că stabilirea cotei obligatorii de minim 30% femei pentru listele electorale ”este orientată spre asigurarea unui echilibru al bărbaților și femeilor în procesul decizional din Moldova”. Legea pentru modificarea Codului Electoral urmează să fie adoptată de Parlament.
Sorin Mereacre, preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) și preşedinte al Fundaţiei Est-Europene, a spus în cadrul ședinței de guvern  că CNP salută faptul că se vrea o schimbare în domeniul egalității de gen, dar că ar fi bine să se țină cont și de opinia organizațiilor neguvernamentale din domeniu, a experților.

Solicitat de HotNews.md să-și precizeze poziția, Sorin Mereacre a spus că ONG-urile, care fac parte din CNP și sunt specializate pe promovarea egalității de gen, sugerează ca această cotă obligatorie rezervată femeilor în listele electorale să fie de 40%. ”CNP insistă ca această cotă de prezență a femeilor să fie valabilă proporţional pentru toată lista de candidaţi, astfel încât să nu ne trezim cu toată această cotă doar în coada listei”, a precizat Sorin Mereacre.

”Vom solicita o discuție mai serioasă a subiectului cu toți actorii interesaţi. Pentru a face o reformă cu adevărat bună în acest domeniu sugerăm Parlamentului să organizeze audieri publice în cadrul comisiei parlamentare de profil cu invitarea experților de la ONG-urile specializate și a celor care susțin egalitatea șanselor, reprezentanţilor Guvernului, partenerilor de dezvoltare şi mass-media”, a mai precizat președintele Consiliului Naţional pentru Participare.

Autor: Vitalie Cazacu
Sursa: hotnews.md