Programul de educație mediatică informațioanală a pus în lumină vocația pedagogică a bibliotecarelor



Dacă cineva ar fi crezut că a deveni pedagog-trainer timp de jumătate de an e imposibil, atunci le aducem drept model pe cele 12 bibliotecare,  pregătite să intre în sala de curs și să vorbească publicului despre structura știrii, filtrarea informațiilor, discernerea dintre fals și adevăr, manipulare, propagandă, mediul on-line cu toate capcanele acestuia: trolling, cyber-bullying, grooming, sexting, despre dependența on-line, rolul jurnalistului, etica și deontologia profesională în presă, rolul jurnalistului la democratizarea societății și încă multe alte aspecte ascunse ale Educației Mediatice Informaționale (EMI). Pe 13 septembrie, acestea au primit diplomele semnate de Ministra Educației, Culturii și Cercetării din RM, Liliana Nicoalescu - Onofrei.

Pe parcursul ultimelor 7 luni, un grup de 12 bibliotecare, care anterior au mai participat la instruiri de formare în domeniul EMI, s-au întîlnit lunar atat offline cat si online, pentru a pătrunde mai adânc în domeniul EMI, fiind ghidați în acest proces de formatoarea Natalia Grîu, aceasta din urmă fiind unanim acceptată ca expertă de către IREX Europe și Asociația Bibliotecarilor din RM (ABRM), organizațiile care și-au unit eforturile pentru a forma bibliotecare cu competențe avansate în Educația Mediatică Informațională.

Misiunea lor de mai departe constă în instruirea altor bibliotecari si a publicului larg ca să devină traineri de Educație Mediatică. Pe lîngă cunoștințele aprofundate în EMI, bibliotecarele au deprins o serie de tehnici și metode de predare/evaluare, astfel ca procesul de învățare să fie unul dinamic, interactiv și cu impact maxim asupra publicului. Acest lucru se va întâmpla în cadrul celor 7 Centre de excelență de formare profesională din republică: Bălți, Cahul, Căușeni, Telenești, Orhei, Ceadîr-Lunga și Chișinău  și vor antrena bibliotecari din centrele raionale și satele republicii.

Iată cîteva impresii după finalizarea cursului:

Iulia Spînu, directoarea bibliotecii municipale Cimișlia: ”Am învățat multe lucruri utile, ce vor aduce plus voaloare comunității mele. Le voi ajuta să înțeleagă unde sunt știrile false și să nu se lase manipulați pentru a avea o viață mai bună”

Nadejada Pădure, directoarea bibliotecii publice raionale Strășeni: ”Este cel mai lung curs de formare pe care l-am parcurs în cei 34 de ani de activitate și – o spun cu toată încrederea și din toată inima – este cel mai interesant curs”

Marina Mariana Rusu, cercetător științific la Biblioteca Științifică (Institut) a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării:  ”Mi-a făcut o deosebită plăcere să învăț de la cei mai buni și să cresc  alături de cei mai buni și rămîne cu certitudine cea mai frumoasă și intensă experiență din acest an”.

Pînă la sfîrșitul anului, bibliotecarii vor avea parte și de un suport metodologic, mai exact un manual de Educație Mediatică Informațională pe suport on-line și de hârtie. Tot pînă atunci, modulul de EMI va fi în proces de  instituționalizare și acreditare.