Un alt ELE inspiră femeile lidere din localitățile Moldovei  



COMUNICAT DE PRESĂ

24 iulie 2024

 Un alt ELE inspiră femeile lidere din localitățile Moldovei

 25 de femei active din comunitățile țării, lidere ale Asociațiilor de băștinași, s-au reunit la cea de-a doua ediție a programului instituțional de motivare și suport pentru femeile de ACASĂ - „altELE”, desfășurat de Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova, cu susținerea PNUD și a Guvernului Elveției.

„Femeile din comunitățile Moldovei jonglează cu o multitudine de roluri importante fiind mame, copii, soții, angajate, antreprenoare, lidere, voluntare în diverse activități și toate acestea fiind realizate în același timp. Astfel, programul „altELE” vine să le sporească încrederea în sine și abilitățile pe care le dețin și să le ajute să se dezvolte personal și profesional într-un mod armonios. Toate acestea contribuind nu doar la autocunoașterea și înțelegerea valorii personale a participantelor, ci și la dezvoltarea Asociațiilor de băștinași ale căror lidere sunt și ale localităților din care fac parte”, a menționat Natalia Lipca, manageră de componentă, PNUD Moldova.

„Așa cum peste 80% din liderii Asociațiilor de băștinași, membre ale Alianței, sunt femei care au cel puțin 2-3 roluri la nivel local - fără îndoială, responsabilitatea acestor femei una enormă. Tocmai de aceea, Alianța AdB și-a propus să creeze o platformă de dialog pentru aceste doamne. O platformă în care să discute principalele provocări și să împărtășească soluții de a rămâne lidere cu suficientă voce, dar și energie de a-și continua drumul în folosul familiei și al comunității. Aceste femei au menirea să ducă în comunități această practică pentru a crește numărul doamnelor și domnișoarelor active și implicate”, a spus Violeta Ciuperca, directoare executivă a Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova.

Ediția de vară contribuie la dezvoltarea aptitudinilor de lidere, astfel încât participantele să își consolideze rolul în poziții de conducere având o abordare de ”ecologie personală” pentru confortul psihologic și emoțional. Totodată, doamnele au aflat mai multe despre principiile dezvoltării locale eco-sustenabile și despre antreprenoriatul social. Locația evenimentului „EcoVillage Moldova” din Rîșcova a permis ca femeile să participe la ateliere interactive de grădinărit ecologic și de gestionare a deșeurilor pentru a fi sensibilizate cu privire la importanța protecției mediului înconjurător și implicării în inițiative ecologice la nivel local.

„Mă bucură faptul că am experimentat grădinăritul ecologic și am înțeles mai bine care este importanța acestuia în protecția mediului. Interesant a fost să descopăr aspecte legate de traseul deșeurilor și modul în care putem minimaliza efectul nociv al acestora în comunități. Datorită acestei inițiative, primim informații noi, sfaturi de la femei care au aceleași provocări și responsabilități la nivel local. Plecăm acasă mai motivate”, a spus Liuba Stavinschi, președinta Asociației de băștinași din Solonceni.

 La eveniment, Veronela Pruteanu, fondatoarea comunității „Leadership Feminin”, a organizat sesiuni de coaching, oferind strategii pentru un stil de viață echilibrat și sustenabil, care pot contribui la valorificarea abilităților de lidere ale femeilor în dezvoltarea personală, profesională și organizațională.

La aceste workshop-uri, femeile se antrenează în sesiuni interactive și explorează noi posibilități prin networking. Este un loc al conexiunilor autentice și al dezvoltării personale, unde participantele sunt încurajate să își descopere adevărata putere interioară.

Pentru motivarea și susținerea femeilor active din Moldova, compania autohtonă Viorica Cosmetic implicată în proiecte sociale, a susținut și cea de-a doua ediție din cadrul programului „altELE”, oferind participantelor produse cosmetice, iar „EcoVillage Moldova” a oferit ceaiuri și săpunuri solide din plante, fiind puse astfel bazele cooperării dintre societatea civilă și companiile naționale.

În calitate de sponsor al evenimentului a fost și Natalia Miron, antreprenoare și somelieră de miere – certificată la nivel internațional. Natalia a invitat participantele la o degustare de miere și alte produse apicole de la prisaca Apicola Miron. Totodată, Natalia le-a vorbit femeilor despre experiența sa de a deveni mereu „alta”. Având studii în domeniul design vestimentar, Natalia a ales să facă apicultură împreună cu soțul ei care a făcut IT. Din moment ce au decis să se dedice exclusiv apiculturii, aceștia fac studii temeinice în domenii conexe apiculturii pentru a avea calitatea produselor apicole, dar și a unor produse inovative. Astfel, a creat biomaterial cu adaos de propolis, din prisaca Apicola Miron  și atelierul său de creație. Acum acest material unic pentru industria textilă din Moldova permite crearea de piese vestimentare sănătoase, dar și  bio-degradabile.

„altELE”, o inițiativă lansată de Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova, este o platformă esențială pentru femeile active, preponderent din mediul rural, oferindu-le resurse, sprijin și oportunități de dezvoltare personală și profesională. Prin intermediul acestui program, femeile au șansa să-și descopere adevăratul potențial, să-și dezvolte abilitățile de leadership și să-și îmbunătățească viața și a celor din jurul lor.

*Alianța Asociațiilor de Băștinași reprezintă o organizație umbrelă pentru 68 de reprezentanți ai unor asociații de băștinași din țară, care își propun să sporească nivelul de implicare și cooperare al asociațiilor de băștinași, al băștinașilor, al diasporei și al cetățenilor pentru dezvoltarea locală și națională a Republicii Moldova. Activitățile sunt realizate cu suportul PNUD Moldova și Guvernului Elveției. 

Pentru informații suplimentare, contactați-ne la nr. de telefon +373 78146880 sau la e-mail: alianta@cudragpentru.md