10 moduri de a comunica eficient

Comunicarea eficienta presupune sa transmitem corect un mesaj pe care interlocutorul sa-l inteleaga asa cum trebuie.

Comunicarea eficienta ne ajuta sa intelegem mai bine o persoana sau o situatie si ne permite sa rezolvam diferite probleme pe care le intalnim. Desi pare simplu sa comunici, majoritatea problemelor cu cei din jurul nostru pleca de la deficientele de comunicare si interpretarea gresita a mesajelor transmise.
Iti aratam 10 moduri prin care poti ajunge sa comunici eficient atat la serviciu cat si in viata personala.

1. Fa o pauza inainte de a raspunde. Cand cineva se grabeste si vrea sa transmita ceva, totul se intampla in graba, chiar si comunicarea.De aceea este recomandata o pauza inainte de a raspunde  Oricat de grea  ar fi cateodata aceasta pauza, vei vedea ca face minuni atunci cand vine vorba de comunicare; iti da timp sa intelegi ceea ce celalalt a zis si sa iti formulezi ideile.

2. Fii veridic si onest. Atunci cand ai cele doua calitati, comunicarea devine mai simpla. Nu trebuie sa te gandesti la ce vei spune gresit sau ca vei dezvalui un secret.Daca ramai onest, deschis si demn de incredere, vei comunica mai usor iar ceilalti vor dori sa discute cu tine. 

3. Nu grabi comunicarea
. Cand te grabesti si incerci sa termini mai repede conversatia, atunci lucrurile tind sa mearga gresit. Asadar, data viitoare, cand te gasesti in situatia aceasta, incerca sa  incetininesti ritmul si sa fii intr-adevar atent.

4. Adapteaza-ti ideile la ceilati. Propriile idei sunt greu de prezentat celorlalti. Daca vrei ca cealalta persoana sa te asculte, trebuie sa inveti sa comunici idea intr-un mod in care sa fie inteleasa si de catre interlocutor. Asadar,invata sa iti cunosti audienta, pentru ca ceea ce vrei sa comunici sa fie acceptat.

5. Nu lasa altceva sa iti distraga atentia de la conversatie. Cand iti dedici toata atentia persoanei cu care comunici, cel mai probabil vei avea rezultate mai bune. Daca vrei sa iti transmiti gandurile intr-un mod eficient, trebuie sa ramai in prezent si sa iti asculti cu atentia partenerul de conversatie.

6. Fii atent la comunicarea non-verbala. Este esential cand vine vorba de comunicare eficienta, ca atentia ta sa fie indreptata si spre semnalele care vin dinspre interlocutor dar si la cele proprii. Foarte multe idei sunt transmise prin aceste semne.

7.Invata sa intelegi ascultand. Aceasta idee vine de la Stephen Convey  si ne prezinta conceptul intelegerii  a ceea ce percepem. Trebuie sa invatam sa ascultam cu adevarat. De obicei, noi nu incercam sa intelegem ceea ce auzim, ci mai degraba incercam sa gasim o modalitate de a trece direct la opinia noastra.

8. Fii rabdator si lipsit de prejudecati. Comunicarea, pana si cea mai simpla, poate fi grea uneori, de aceea trebuie sa avem in vedere rabdarea, cat si deschiderea. Probabil nu comunici eficient si tine minte sa fii rabdator cu tine.

9. Observa rezultatul a ceea ce ai comunicat.
De cele mai multe ori, credem ca ceea ce am comunicat este exact ceea ce am si vrut sa spunem, insa nu este intotdeauna asa. Daca comunici cu cineva, asigura-te ca cel care a ascultat a si inteles.

10. Cere feed-back. Dupa ce ai spus tot ce aveai de spus, cel mai bun mod de a-ti perfectiona stilul de a comunica, este feedback-ul. Vorbeste cu cei cu care ai comunicat inainte si cere-le opinia asupra modului tau de a transmite o informatia. Este un mod eficient de a-ti imbunatati discursul.

Autor: Catalog - Cursuri




Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola