Uniunea Europeană susține vârstnicii și persoanele din situații de risc pe timp de pandemie logo PIN

Asociația Raională de Educare a Adulților „Prutul de Sus” (AO AREAP) are posibilitatea să facă un pas important în sprijinul persoanelor, care în mod special poza prinzsuferă pe timp de pandemie.

Din septembrie 2020, AO AREAP implementează proiectul „EdiNEST – oferim grijă” în cadrul programului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Proiectul va susține 150 de persoane vârstnice și cu dizabilități din municipiul Edineț, timp de 12 luni de zile, și prevede furnizarea unui pachet de servicii sociale, care le oferă o mână de ajutor cu scopul de a combate efectele izolării sociale, în urma COVID-19, a sentimentului de singurătate, abandon și a sărăciei. Totodată, echipa proiectului urmărește să sensibilizeze autoritățile publice locale și să-i motiveze pe cetățenii plecați la muncă peste hotare, ai căror părinți vârstnici au rămas în municipiu, să apeleze la serviciile AO AREAP.

În colaborare cu partenerii – Primăria municipiului Edineț și Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei – identificăm persoanele eligibile pentru serviciile pe care le prestăm, iar alți beneficiari sunt identificați chiar de echipa proiectului în momentul când se află în teritoriu.

Mulți vârstnici trăiesc singuri, izolați și neajutorați. Le este teamă, sunt mai pierduți și vulnerabili ca niciodată în această perioadă critică de pandemie. Fie nu au copii, fie îi au, dar aceștia au plecat la muncă peste hotare – majoritatea celor pe care îi ajutăm au rămas de unii singuri în fața bătrâneții. Astfel de istorii au devenit, în ultimul deceniu, comune pentru localitățile moldovenești.

Datorită proiectului, realizat pentru a reduce efectele pandemiei COVID-19, până în prezent, pe parcursul a 8 luni, echipa proiectului a adus grijă continuă în casele a 123 de vârstnici și persoane cu dizabilități din mun. Edineț și satul Alexandreni, care au rămas în izolare. Prânzurile calde sunt oferite de 2 ori în săptămână, iar serviciile de tuns la domiciliu, spălarea lenjeriei de pat și a hainelor – la solicitarea beneficiarilor. 

Unul dintre beneficiarii proiectului „EdiNEST – oferim grijă” este Vasile, în vârstă de 72 de ani. A fost economist, a muncit o viață întreagă, iar acum s-a ales cu o pensie de 800 de lei; după ce achită serviciile comunale și își cumpără medicamente, rămâne cu bănuți, spune bătrânul, pe chipul căruia îi putem citi durerea și deznădejdea.

Cu suportul Uniunii Europene, al organizației People in Need Moldova și al echipei AO AREAP, aceste persoane aflate în dificultate simt atenția și solidaritatea umană, ceea ce le dă puteri să meargă mai departe!

***

Acest articol apare cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestuia ține doar de responsabilitatea AO AREAP și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.

telegram