Startup School by Dreamups: De la Cahul la Ocnița, peste 1200 liceeni/e și 50 profesori vor descoperi cum să dezvolte afaceri inovatoare de la zero
Peste 1200 liceeni și liceene din toată Moldova vor explora lumea startup-urilor și vor transforma ideile lor în afaceri inovatoare în programul Startup School. În perioada aprilie - iunie, aceștia vor lucra umăr la umăr cu profesorii lor, sprijiniți de 10 mentori rezidenți, vor dezvolta abilități de antreprenoriat, leadership și gândire inovatoare pentru a se lansa în lumea startup-urilor.
Startup School by Dreamups este un program național dedicat liceenilor și liceenelor pentru descoperirea lumii afacerilor inovatoare, de pe băncile școlii.
În cadrul ediției 5, au aplicat 101 de profesori și profesoare din întreaga țară, împreună cu peste 2500 de liceeni/e. După un proces riguros de selecție, au fost acceptate pentru participare în anul 2024 un total de 50 de cadre didactice și peste 1200 de tineri/e Aceștia vor lucra în echipe pentru a-și transforma ideile în afaceri inovatoare chiar de pe băncile școlii.
Startup School este un prim pas pentru toți inovatorii și toate inovatoarele din Moldova în realizarea potențialului de antreprenoriat, este un spațiu de încercare, mentorare și ghidare prietenoasă tinerilor și tinerelor.
La evenimentul de lansare, Mihai Stipanov, Fondator Dreamups & Mozaic, a menționat: „Startup School este cel mai mare program educațional antreprenorial din țară și oferă oportunitatea de a învăța și experimenta crearea unei afaceri tehnologice, pentru toți liceenii și liceenele. Mulți dintre voi veți dori să dezvoltați propria companie, iar alții o să aleagă să-și contureze cariera într-un startup. Oricare ar fi alegerea, la Dreamups suntem aici să vă susținem, iar fondatorii ce vor dori să meargă mai departe, vor accesa o multitudine de posibilități și programe avansate de accelerare. Vă urez succes și ne vedem la finalul programului. ”
Tinerii fondatori și tinerele fondatoare vor studia treptele fundamentale pentru construirea propriei afaceri inovatoare pe parcursul celor 6 module disponibile online pe platforma de învățare UpFactory. Aceștia vor avea acces la sesiuni înregistrate în limba română, rusă și limbajul semnelor, prezentate de experți și fondatori cu experiență în startup-uri locale și internaționale, și sarcini practice pentru a-și consolida cunoștințele și abilitățile.
În același timp, atât echipele cât și profesorii vor beneficia de acces exclusiv la cei 10 mentori rezidenți ai programului Startup School. Aceștia îi vor sprijini tinerele talente în abordarea problemelor din perspectiva unui fondator de startup cu impact și le vor oferi un spațiu în care, împreună cu cadrele didactice, aceștia își vor consolida încrederea în propriul potențial de a fi lideri și lidere.
„Am aplicat în program pentru că doresc să fiu «prietenul copiilor», să mergem împreună «pas cu pas» în lumea tehnologiilor și deoarece cred în potențialul echipelor mele.” - a subliniat Ecaterina Dorofeeva, profesoară la Liceul Teoretic V. Maiakovski, Bălți
La finalul programului, liceenii și liceenele își vor prezenta ideile de startup pe care le-au dezvoltat împreună cu colegii lor la evenimentul online de absolvire prin intermediul unor pitch-uri. Cele mai bune 10 echipe vor fi selectate pentru a veni la Chișinău și a-și prezenta rezultatele și afacerile lor tech inovative în cadrul unui Demo Day offline, care va avea loc în luna iunie.
Programul este dezvoltat în cadrul inițiativei „De la liceu la lider: Sprijinirea tinerilor specialiști și a viitorului în Republica Moldova prin incluziune și accesibilitate”, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups ca parte a proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes - Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de European Union in the Republic of Moldova.
www.tdh.md/MYCS
#MYCS #împreună #maiputernici #MaiBine
Startup School este de asemenea susținut și finanțat de UN Women, Fundația Est-Europeană, finanțată de Suedia, realizat cu suportul partenerilor strategici Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Western NIS Enterprise Fund.
Apreciem mult sprijinul partenerilor de comunicare, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului, Diez, Agora și Zugo.