frule

Clubul „Speranța Caragaș”–umărul de încredere al celor aflați în dificultate

Caragas 3Au învățat să croiască, să confecționeze obiecte decorative prin tehnica decupării și să modeleze figurine din gips. Sunt doar câteva dintre realizările celor 31 de beneficiari, persoane cu dizabilități, ai Clubului „Speranța Caragaș” din raionul Slobozia. Centrul, gestionat de Asociația Obștească „Familiile oamenilor cu dizabilități” din satul Caragaș, are menirea de a ajuta persoanele cu nevoie speciale din regiune să se integreze mai ușor în societate. Datorită unui credite nerambursabil din partea UE și Suedia, obținut prin intermediul Fundației Est-Europene, acum, beneficiarii își desfășoară activitățile în spații modernizate și dotate cu cele necesare.

Ludmila Șmaiun frecventează deja de aproximativ doi ani activitățile Clubului „Speranța Caragaș”. Femeia de 46 de ani spune că într-un timp scurt a reușit să obțină multe cunoștințe utile. Ludmilei îi este dificil să se integreze în societate din cauza dizabilității intelectuale. Aici, femeia spune că nu s-a simțit niciodată judecată. „Mi-am făcut mulți prieteni noi. Ne înțelegem destul de bine. În grup sunt mulți oameni ca mine, mă simt confortabil lângă ei. Am obținut foarte multe informații utile”, spune femeia.

Datorită seminarelor și master-class-urilor, acum, Ludmila Șmaiun poate să coase și să croiască mai bine, să decupeze diverse obiecte decorative, a învățat tehnici noi de culinărie și să modeleze figurine din gips. „Toate cunoștințele obținute sunt foarte benefice și mă ajută mult în viață. Acum eu lucrez la o grădiniță din Tiraspol. Pot să implementez în practică tot ce am aflat aici. Acest Club îmi face viața mai frumoasă. Acasă nu am alte activități în afară de pregătirea bucatelor, îngrijirea locuinței și munca în grădină. Totodată, am primit mai multe pachete alimentare din partea Asociației”, mai adaugă Ludmila Șmaiun.

Iar Valentina Radița, o altă beneficiară a Clubului „Speranța Caragaș”, spune că atelierele, seminarele și master-class-urile au ajutat-o să aibă mai multă încredere în sine. „Eu am primit mult suport din partea Clubului. Lucrările noastre au fost expuse la un târg și le-am putut vinde. Până atunci, majoritatea dintre noi nu credeam că vreodată vom avea posibilitatea să facem nu doar lucruri frumoase, dar și să obținem un profit din asta”, spune încrezătoare femeia.

La atelierele și întrunirile pe care le organizează Asociația Obștească „Familiile oamenilor cu dizabilități” din satul Caragaș participă, în total, 31 de persoane cu dizabilități. Cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene, organizația a reușit să creeze condiții mai bune pentru beneficiari. Din grantul de 23 de mii de euro au fost modernizate și dotate cu mobilier sălile în care își desfășoară activitatea Clubul. O parte din bani a fost redirecționată pentru organizarea diverselor ateliere și oferirea de ajutoare umanitare, în perioada pandemiei.

Caragas 2„Beneficiarii noștri sunt persoanele cu dizabilități, precum și familiile în care sunt persoane cu nevoi speciale. Restricții de vârstă nu există. Toți cei care au frecventat activitățile noastre au obțin cunoștințe teoretice și practice, care îi vor ajuta să se integreze mai ușor în societate, să-și găsească un loc de muncă. Unul dintre scopurile Asociației Obștești este de a atrage atenția asupra problemelor pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități, precum și pregătirea și instruirea beneficiarilor pentru diverse tipuri de activități”, spune fondatorul A.O. Obștească „Familiile oamenilor cu dizabilități” din satul Caragaș, Veaceslav Palii.

Pe lângă instruiri și master-class-uri, ONG-ul oferă și diverse ajutoare umanitare persoanelor cu nevoi speciale dar și oamenilor nevoiași din stânga Nistrului și nu doar. A.O. „Familiile oamenilor cu dizabilități” a fost înregistrată în 2017.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola