Consiliile Locale ale Tinerilor: realizari si perspective
Acesta a fost subiectul evenimentului, organizat de Asociatia Obsteasca "Centrul de Dezbateri Criuleni" si Centrul de Resurse pentru Tineri UNITpe data 30.01.2009 la Criuleni.
Mai mult de 130 de persoane: reprezentantii Consiliului Raional Criuleni si Directiei Generale de Învatamint; primari; tineri activi - membrii CLT create in cadrul proiectului si comisiilor electorale; profesori; reprezentantii al Ambasadei SUA, Corpului Pacii si ai sectorului neguvernamental, implicati activ in promovarea participarii tinerilor s-au adunt la conferinta finala in cadrul proiectului "Implicarea tinerilor in procesul decizional prin participarea in Consiliile Locale", implementat in perioada mai a. 2008 - ianuarie a. 2009 cu sprijinul financiar al Guvernului SUA (Democracy Commission Small Grants Program) si Regatului Norvegiei (Small Project Fund for Moldova, 2008).
În cuvintul de salut Presedintele Raionului, domnul Dumitru Simon a subliniat, ca aceasta conferinta, ce reprezinta activitatea finala in cadrul proiectului, nici intr-un caz nu semnifica finalul activitatilor cu scopul educatiei tinerilor in spirit democratic. Aceste cuvinte forte reusit au descris scopul major al conferintei: identificarea modalitatilor de asigurare a durabilitatii rezultatelor obtinute.
În acest articol incercam sa analizam succesele si dificultatile in procesul implementarii proiectului pentru a identifica unele solutii care vor asigura durabilitatea rezultatelor obtinute.
Pina la implementarea proiectului in raionul Criuleni nu am avut nici un Consiliul Local al Tinerilor. În perioada octombrie-noiembrie 2008 in raionul Criuleni au fost create 12 Consiliile Locale ale Tinerilor: Balabanesti, Balasesti-Raculesti, Criuleni, Cruglic, Drasliceni-Ratus, Isnovat, Jevreni, Mascauti, Miclesti, Onitcani, Riscova, Zaicana. Înca in 7 localitati (Cimiseni, Hirtopul Mare - Hirtopul Mic, Izbesti, Magdacesti, Pascani-Porumbeni, Hrusova, Slobozia Dusca) tinerii au fost informati despre CLT si toate etapele crearii acestora. Mai mult de cit atit - aici au fost create comisii electoarle si s-a inceput procesul innaintarii concurentilor electorali.
Aceste rezultate au fost obtinute gratie cooperarii fructuoase dintre partenerii proiectului: Centrului de Dezbateri Criuleni, CRT "UNIT", Consiliul Raional Criuleni si Directia Generala de Învatamint, institutiile de invatamint din Balabanesti, Isnovat, Zaicana, Cruglic, Javreni si altele.
Noi nu suntem primii in Republica Moldova care au creat CLT. Dar, studiind experienta altor organizatii si localitati, am identificat principiul important, care am pus la baza procesului crearii CLT in raionul Criuleni. Acest principiu poate fi formulat in felul urmator: "CLT este un organ reprezentativ, si, respectiv, poate fi creat numai in urma alegerilor democratice, in care participa tinerii din localitate".
Acest principiu a determinat si activitatile in cadrul proiectului.
22.05.2008 - am dat startul proiectului prin organizarea unei conferinte de lansare. Am adunat aproape 110 de persoane - tinerii, profesori, primari, reprezentantii Directeii Generale de Învatamint si al Consiliului Raional. Aceasta activitate a contribuit la informarea tuturor grupuri sociale, care ulterior au fost imlpicate in proiect.
Dupa conferinta pe parcursul a trei saptamini am selectat participantii pentru scoala de vara. În 20 de localitati al raionului au fost distribuite si completate de tineri 600 de chestionare de aplicare. În fiecare localitate, dupa analiza chestionarelor, au fost selectate 8-10 persoane, cu care am organizat ateliere de lucru pentru a identifica persoane cu abilitati de lider. Ca rezultat am completat lista cu 80 de participanti pentru scoala de vara.
Urmatorul eveniment important a fost organizat in perioada 11-13 iunie. Echipa proiectului - membrii AO "CDC" si CRT "UNIT" au lucrat in cadrul atelierului, condus de Iosif Moldovanu, unul din cei mai versati oameni in acest domeniul in Moldova. În rezultatul atelierului au fost elaborat Codul Electoral si alte documente importante pentru organizarea campaniei electorale.
Un eveniment deosebit de important pentru tineri, care au fost implicati ulterior in procesul crearii CLT, a fost scoala de vara, organizata in perioada 25-31 august la tabara "Nistru" (Molovata Noua). 60 de tineri, condusi de 10 persoane mature au trecut pas cu pas prin toate etapele crearii unui organ reprezentativ. Tinerii au analizat si au aprobat Codul Electoral; au ales Comisia Electorala; au inaintat candidature pentru consiliul; au organizat activitati pentru promovarea candidatilor, au participat la dezbaterea publica cu implicarea tuturor concurentilor electorali; au amenajat locul pentru votare si au venit la urna de vot. Aceste activitati au contribuit la formarea abilitatilor necesare pentru activitatea independenta a tinerilor in localitatile lor de bastina. Trebuie de mentionat ca rolul deosebit de important in organizarea procesului electoral cit mai aproape de legislatia actuala ii apartine Inei Jimbei, consultant juridic la centrul "UNIT", studenta facultatii de drept al USM.
În luna septembrie, pentru a asigura tempoul si energia, am orgainzat un seminar pentru tineri, care din diferite motive nu au putut sa participe la scoala de vara si doua seminare de informare pentru directori adjuncti pe educatie si primarii.
În perioada septembrie - noiembrie membrii echipei centrului "UNIT" - Cazacu Ina, Minchin Tatiana si Braguta Xenia a efectuat 26 de vizite in satele raionului cu scopul de a oferi consultanta si sprijin pentru grupul de initiativa in organizarea campaniilor electorale si in special pentru organizarea votarii.
Tinerii au demonstrat intelegerea perfecta a principiilor alegerilor democratice. Mai mult de cit atit - ei au fost creativi si flexibili in dependenta de circumstante concrete. Aducem numai citeva exemple. Tinerii din Onitcani au gasit metoda foarte simpla de efectuare a urnei de vot transparente: un borcan, care gospodinele de obicei utilizeaza pentru consreve cu capacul inchis. Tinerii din Zaicana au plasat anunturi nu numai in locuri obisnuite - linga primarie, scoala si magazine, dar si in microbus, in care studentii din Zaicana se deplaseaza la Chisinau. La Criuleni in ziua votarii in urma unor lucrari de reconstructie a fost defectat cablul electric si centrul "UNIT" a ramas fara energia electrica. Procesul votarii a fost iluminat cu luminari, felinare si telefoane mobile.
Dupa ce CLT au fost create, la centrul "UNIT" au fost organizate instruiri in cadrul carora tineri consilieri au avut posibilitatea sa analizeze experienta acumulata; sa capete si sa dezvolte cunostinte si abilitati in organizarea dezbaterilor publice; sa prezinte planurile pentru activitatea CLT din localitate. Activitatea lor a fost facilitata de debatistii cu stagiu Natalia Chelaru si Iana Secrieru.La conferinta finala, dupa prezentarea datelor statistice despre rezultatele obtinute in cadrul proiectului, participantii au lucrat in trei ateliere. În cadrul primului atelier, condus de Ina Cazacu si Ina Jimbei, tineri consilieri, reprezentantii APL si institutiilor de invatamint au discutat proiectul Regulamentului de activitate a unui CLT. În cadrul atelierul doi, care a fost facilitat de Ana Ciudnaia, asistentul programului "Dezvoltarea Comunitara" al Corpului Pacii, au fost discutate perspectivele dezvoltarii CLT. În atelierul trei, care a fost facilitat de Iana Secrieru si Serghei Lisenco, au fost discutate succesele si dificultatile in procesul crearii CLT.
Cu toate ca fiecare atelier a avut subiect specific, toate discutiile au fost axate pe identificare raspunsurilor la intrebarile, care practic descriu statutul CLT in raionul Criuleni:
- Ce rol trebuie sa aiba CLT in educatia tinerilor?
- Cui trebuie sa apartine idea de creare a CLT?
- În ce conditii se declara despre incetarea CLT?
- Cum vor fi reglamentate relatiile dintre CLT si administratia publica locala?
- Cum vor fi reglamentate relatiile dintre CLT si institutia de invatamint din localitate?
Discursurile participantilor au reflectat idei importante pentru intreaga societate in Moldova:
- Consiliul Local ale Tinerilor este un instrument autentic (in conformitate cu realitatea) pentru educatia in spiritul democratiei; el creaza platforma pentru implicarea imediata in practica cunostintelor teoretice despre principiile si instrumentele democratiei reprezentative.
- Fiind instrument eficient de educatie si de prezentare a intereselor tinerilor, Consiliul Local totusi nu trebuie sa fie creat dupa indicatii "de sus" - din partea maturilor. El devine instrument autentic numai in conditii cind exista intentii si din partea tinerilor si din partea maturilor (primarilor, profesorilor, liderilor ONG). În acest sens el poate fi privit ca un rezultat al sinergiei diferitor actorilor sociali - tinerilor si maturilor.
- Consultanta maturilor (primarilor, consilierilor, profesorilor) in procesul crearii si activitatii CLT este necesara, dar trebuie sa fie acordata cu atentie si rabdare pentru a stimula initiativa tinerilor.
- Multe persoane: cit tineri atit si maturii, au atitudinea rezervata fata de CLT. Deseori ei privesc activitatea CLT drept o joaca putin utila, care nu are perspective reale. Participarea nu prea activa a tinerilor in procesul de votare este unul din indicatori al indeferentei si lipsei increderii in instrumentele democratice cu care este molipsita o mare parte a populatiei de virsta electorala. Pentru a schimba atitudinea data avem nevoie de mai multe activitati, si in primul rind - avem nevoie de informare larga cit a tinerilor atit si a maturilor despre activitatea CLT.
În rezultatul discutiilor participantii la conferinta au ajuns la comun acord privind unele principii, care trebuie sa fie puse in baza unui statut/regulament al CLT in raionul Criuleni:
- Initiativa de creare a CLT apartine tinerilor
- CLT nu poate fi creat fara alegeri
- Tinerii care vor se creeze CLT adreseaza dupa consultanta la o persoana matura. Acesta pesoana devina un mijloc de facilitare a comunicarii dintre tineri si APL.
- O atentie majora trebuie sa fie acordata informarii despre activitatea CLT; aceasta informare trebuie sa fie efectuata in modul egal cit pentru tineri atat si pentru maturi.
- proiectele elaborate in cadrul CLT au o prioritate pentru obtinerea finantarii in cadrul Strategiei pentru Tineret raionale.
- CLT activeaza in cooperare cu APL si scoala, ce presupune realizarea activitatilor in comun cu stricta divizare a responsabilitatilor dintre parteneri.
- CLT nu poate fi utilizat de diferite forte/partide/miscari politice pentru promovarea ideilor de partid.
Pentru asigurarea durabilitatii rezultatelor obtinute AO "CDC" si
CRT "UNIT" va elabora proiectul statutului/regulamentului al Consiliului Local
ale Tinerilor in raionul Criuleni si va prezenta aceste documente spre aprobare
Consiliului Raional Criuleni.
În final dorim sa prezentam viziunea celor prezenti la conferinta privind colaborare dintre Consiliile Create si alte institutii si organizatii.
- Consiliile Locale ale Tinerilor vor studia necesitatile tinerilor si problemele comunitatii si vor elabora proiecte pentru ameliorarea situatiei.
- Consiliul Raional va acorda suportul prin oferire posibilitatilor de a implementa proiecte in cadrul Strategiei pentru Tineret.
- Centrul "UNIT" in parteneriat cu organizatiile neguvernamentale "Centrul de Dezbateri Criuleni" si "Geronimo" va organiza instruiri pentru tineri consilieri in deferite domenii: activitatea in echipe, leadersheep, elaborarea proiectelor, dezbateri etc. Paralel va fi analizata si evaluata activitatea CLT cu scopul elaborarii sugestiilor metodologice, care vor fi oferite tuturor persoanelor interesate cit din raionul Criuleni, atit si din Republica.
- Primariile vor invita membrii CLT la discutarea strategiilor de dezvoltare a comunitatilor si vor planifica in buget sursele financiare pentru realizarea proiectelor CLT.
- Scolile vor asigura asistenta in mobilizarea tinerilor pentru realizarea activitatilor lansate de CLT.
Realizarea perspectivelor a activitatii CLT cu succes depinde de fiecare din noi cei ce si-au asumat responsabilitatea pentru viitorul tarii.
Serghei Lisenco, presedintele AO "CDC", coordonatorul proiectului
Olga Lisenco, manager CRT "UNIT"