Sfaturi de la câștigătoarele primei ediții a hackathon-ului de media "Puterea a cincea" pentru participanții de anul acesta

La câteva săptămâni distanță de desfășurarea celui de-al doilea hackathon media în Moldova vrem să vă facem cunoștință cu una din echipele câștigătoare de anul trecut pentru a vă familiariza cu ideea evenimentului și modul de desfășurare. 

La ediția de anul trecut, echipele desemnate câștigătoare au fost: Inițiativa (o platformă pe care utilizatorii se vor putea expune în legătură cu proiecte de legi, hotărâri de guvern și vor putea propune inițiative la nivel local și național), Official Alert (o aplicație care va permite utilizatorilor să primească notificări ori de câte ori apare conținut nou pe paginile web ale instituțiilor oficiale: ministere, agenții etc) și Televisor (o aplicație prin intermediul căreia cetățenii simpli vor putea trimite și vizualiza conținut jurnalistic concomitent cu instituțiile media).

f0598cf6 fd21 47f7 9249 5de4f73c735a 787x443

Noi am discutat cu  autoarele proiectului Official Alert, jurnalistele Lilia Curchi și Cristina Straton, pentru a afla ce a însemnat evenimentul pentru ele.

„Din start am intuit că va fi ceva foarte interesant, precum a și fost, cu lecții utile din partea mentorilor,  cu oameni inspirați cu care am interacționat și am socializat. În timpul celor două zile am lucrat intens, dar cu plăcere, am cunoscut lucruri și oameni noi, astfel că la final, pe lângă cunoștințe, abilități, ne-am lărgit cercul de cunoscuți.  Chiar dacă a trecut un an de atunci, interacționăm în continuare cu multă lume bună pe care am văzut-o prima dată la eveniment, cu unii comunicăm direct, pe alții îi urmărim pe rețelele sociale pentru a prelua idei noi”, au recunoscut fetele.

Jurnalistele spun că s-au înregistrat la concurs având deja idea, dar prin implicarea și sprijinul mentorilor au cizelat-o și au reușit să convingă juriul că sunt cea mai bună echipă. În acest context, ele sunt de părere că participanții ar trebuie să vină din start cu ideea lor, or, „fără de idee și echipă este greu să ajungi la un rezultat bun.”, spun acestea.

Ideea lor s-a născut în discuții. „Chiar de la anunțarea hackathon-ului am citit cu atenție condițiile și ne-am decis să participăm. Ne-am gândit și am discutat mult, înțelegeam că vor fi multe idei, mulți participanți și că pentru a câștiga va trebui să avem o idee cu adevărat bună. Ce ne-ar fi de folos nouă, ca jurnaliști, ceva nou, inovativ, simplu? – aceasta era întrebarea care ne-a frământat vreo două – trei săptămâni. Câteva zile până la data limită, luasem decizia că ideea noastră va fi Official Alert. Ardeam de nerăbdare să o înregistrăm, dar am așteptat până în ultima jumătate de oră până la închiderea „ușilor”, cu gândul că ar putea careva să ne copieze ideea. În prima seara a hackathon-ului am prezentat ideea și am găsit și un al treilea membru în echipă, Radu Plugaru, căruia îi mulțumim pentru că ne-a ajutat să arătăm tehnic cum va lucra aplicația.”

eccacccc 92fd 435f b206 8892935c13af

 

Aplicația Official Alert – un instrument util pentru jurnaliști

Aplicația Official Alert  a fost gândită ca un instrument pentru jurnaliști, pentru a-i ajuta să fie la curent cu noutăţile oficiale, fără a deschide paginile oficiale ale instituțiilor de stat. Totuși, aplicația poate fi utilizată de orice doritor, din orice colț al lumii. Modalitatea de lucru a aplicației este foarte simplă: ea trimite notificări (dar există și opțiunea push-off) imediat când pe paginile instituțiilor de stat sunt publicate noutăți, rapoarte, declarații, statistici, anunțuri etc. Aplicația mobilă este disponibilă pe iOS și Android, iar cei care nu folosesc internetul la telefoanele mobile își pot crea un cont al utilizatorului pe pagina www.officialalert.md. Este un instrument util nu doar jurnaliștilor, dar și oricărui cetățean care dorește să cunoască în timp real informațiile transmise la nivel oficial. Un student, bunăoară, se poate abona la actualizări ale Ministerului Educației, sau un contabil la cele ale Ministerului de Finanțe etc.

Utilizatorii aplicației se pot abona în prezent la 38 de instituții de stat

Printre acestea se numără: Guvernul, Parlamentul, Procuratura, Ministerele și alte agenții guvernamentale. Sunte deja abonați ai aplicației mobile, dar și utilizatori care primesc notificările pe mail. Circa 400 de persoane și-au creat un cont al utilizatorului și primesc notificările prin e-mail. Pe sistemele de operare Android și iOS sunt deja aproape 500 de utilizatori.

„Inovație, parteneriate, lucru în echipă – doar cei care reușesc să combine aceste lucruri în final câștigă”

„Astfel de evenimente sunt foarte utile și necesare”, ne spun jurnalistele. „Este mediul în care se întâlnesc oameni din diferite domenii și lucrează împreună pentru a crea lucruri foarte utile. Este ceva minunat să vezi cum jurnaliștii și programatorii fac echipă, dezvoltă instrumente utile pentru publicul larg. În plus, asemenea evenimente sunt o pistă de lansare pentru programatorii tineri, care se pot face remarcați. Pentru noi, acest eveniment a fost o provocare, care a devenit o realizare frumoasă. Dacă este sau nu un proiect de succes pot spune utilizatorii Official Alert. Cert este că ideea cu care am venit la hackathon a devenit o realitate, iar acum informațiile oficiale sunt la un click distanță.

Jurnalistele își doresc în continuare să dezvolte extensia Local Official Alert, care va fi bazată de fluxul informațiilor oficiale de la nivel regional și local.

 ***

Reamintim că în perioada 1 – 3 iulie 2016, Centrul pentru Jurnalism Independent și Deutsche Welle Akademie desfășoară cea de-a doua ediție a Hackathon-ului – Puterea a cincea. De această dată, organizatorii își propun să încurajeze dezvoltarea unor idei de proiecte și aplicații, care să promoveze educația mediatică.
Trei echipe desemnate de juriu câștigătoare vor beneficia de granturi a câte 2000 € pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor. Proiectele vor fi publice și gratuite pentru utilizare.

La finalul Hackathonului vor fi desemnate cele 3 proiecte câștigătoare. Toate informațiile privindprogramul evenimentului și regulile de participare le găsiți pe site-ul oficial al evenimentului: hackathon2.media-azi.md. Participarea la eveniment este gratuită, dar cu preînregistrare. Vă puteți înscrie cu o idee de proiect în echipă, pe care o veți dezvolta pe parcursul evenimentului cu ajutorul mentorilor. La fel, vă puteți înregistra în echipă, chiar dacă nu aveți o idee de proiect, dar sunteți interesați de eveniment, iar mentorii vă vor ghida să identificați și să dezvoltați un proiect. Formularul de înregistrare trebuie completat până la data de 25 iunie 2016. Detalii pe Facebook.

 

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola