Primul seminar bilateral al experţilor în domeniul muncii şi politicii sociale din Moldova
Biroul Ataşatului pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Protecţia Consumatorului din cadrul Ambasadei Austriei la Chişinău organizează împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, primul seminar bilateral de experţi în domeniul muncii şi politicii sociale din Republica Moldova şi Austria.
La evenimentul de inaugurare din 31mai 2011 sunt invitaţi reprezentanţii mass-media, cu începere de la ora 9.30, în incinta hotelului Jolly Alon, str. M. Cibotari 37. La ceremonia de deschidere vor participa dl Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Georg Reibmayr, ataşatul pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Protecţia Consumatorului din cadrul Ambasadei Austriei la Chişinău.
Acesta va include experienţa instituţiilor austriece, regulamentele şi structurile în domeniul dreptului muncii, securităţii şi sănătăţii la locul de muncă şi dialogului social. În acelaşi timp, experţii moldoveni vor familiarize audienţa cu situaţia actuală şi structurile existente în Republica Moldova. Totodată, seminarul este un prilej pentru discuţia provocărilor şi problemelor actuale ale Republicii Moldova în domeniul dreptului muncii şi posibilitatrea de creare a unei baze pentru viitoare schimburi de cunoştinţe.
Seminarul este adresat tuturor actorilor din Republica Moldova, care sunt implicaţi atît în procesul legislativ, cît şi în procesul de implementare practică a dreptului muncii şi securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.
Din luna octombrie a anului trecut Ministerul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului din Austria a fondat Biroul Ataşatului său în incinta Ambasadei Austriei la Chişinău. Acest lucru trebuie să ducă la intensificarea bunelor relaţii între Austria şi Republica Moldova şi aprofundarea acestora în domeniul muncii, afacerilor sociale şi protecţiei consumatorului. Scopul ataşatului este, prin intermediul transferului specific de know-how cu ajutorul experţilor din Austria, să contribuie la perfecţionarea administraţiei Republicii Moldova în aceste domenii, să facă posibil un schimb intensiv de opinii la toate nivelele şi să împărtăşească cunoştinţele, respectiv experienţele Austriei, îndeosebi în legătură cu apropierea de standardele Uniunii Europene.
Republica Moldova întreprinde eforturi mari în domeniul consolidării administraţiei şi legislaţiei ţării şi ajustarea lor la standardele europene, respectiv la standardele internaţionale. În cadrul Acordului de parteneriat şi cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, respectiv la stadiul actual de negociere a unui acord aprofundat de asociere se atrage atenţie deosebită domeniului dreptului muncii, securităţii şi sănătăţii la locul de muncă precum şi dialogului social. În context, se are în vedere adaptarea directivelor şi specificaţiilor dreptului Uniunii Europene şi se tinde spre reformarea rapidă a instituţiilor şi a proceselor.
Aderarea Austriei la Uniunea Europeană, acum aproape 16 ani în urmă, precum şi în cadrul procesului continuu de integrare, Austria a acumulat experienţe preţioase şi în domeniul dreptului muncii. Austria întotdeauna şi-a propus standarde înalte în domeniul securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, fapt ce are la bază un parteneriat social tradiţional puternic şi dezvoltat în timp.
Sursa: http://www.mpsfc.gov.md/md/newslst/2559/1/4462/