Reglementarea mass-media în campania pentru referendum

Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat la 22 iulie a.c. o nouă şedinţă a Clubului de Presă. Discuţiile s-au axat pe prevederile „Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la Referendumul constituţional din 5 septembrie 2010 în mass-media din Republica Moldova” şi pe imperfecţiunile acestuia.

În calitate de experţi, la şedinţă au participat Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente (API), Ion Bunduchi, preşedintele interimar al Asociaţiei Presei Electronice (APEL) şi Anatol Golea, directorul Analitic Media Grup, precum şi jurnalişti de la Bălţi, Tiraspol, Comrat, Străşeni şi Chişinău.

La Clubul de Presă au fost invitaţi reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care însă au refuzat să participe. Membrii CEC şi-au motivat absenţa prin faptul că sunt foarte ocupaţi, iar cei ai CCA au anunţat că se află în concediu până pe data de 15 august curent.

Potrivit lui Petru Macovei, varianta iniţială a Regulamentului elaborat de CEC era una extrem de voluminoasă şi conţinea o serie de imperfecţiuni, iar în urma consultărilor cu reprezentanţii mass-media, au fost eliminate prevederile ce limitau comportamentul radiodifuzorilor pe perioada campaniei pentru referendum.

În alt context, dl. Macovei a remarcat că decizia CCA de a pleca în concediu în această perioadă, poate fi privită ca o formă indirectă de boicotare a referendumului. El a mai adăugat că este inadmisibil ca toţi membrii CCA - persoane cu funcţii, echivalate în rang cu miniştrii adjuncţi, să se eschiveze de la monitorizarea campaniei pentru referendumul constituţional.

Referitor la absenţa reprezentanţilor CCA, Anatol Golea, a menţionat că probabil membrii CCA sunt supăraţi pe CEC, deoarece aceasta nu a ţinut cont de părerea lor la elaborarea Regulamentului. Dl. Golea a mai spus că, deşi radiodifuzorii sunt obligaţi să prezinte la CCA o serie de documente, aceştia nu pot face acest lucru, deoarece nu au cui prezenta documentele necesare.

În altă ordine de idei, dl. Ion Bunduchi, a ţinut să completeze că prezentul Regulament nu face distincţie dintre campania electorală şi campania populară specifică unui referendum. Acest lucru s-a întâmplat, deoarece prevederile Regulamentului pentru referendumul constituţional au fost preluate din Regulamentele pentru campania electorală pentru alegerile parlamentare precedente. De asemenea, expertul APEL a menţionat că nici noţiunea de concurent electoral, ce este utilizată în prevederile regulamentului, nu este potrivită în cazul referendumului.

Experţii au ajuns unanim la concluzia că de fapt campania pentru referendum va fi utilizată de către partidele politice pentru a-şi promova imaginea înaintea alegerilor parlamentare din luna noiembrie curent.

 

Clubul de Presă a fost organizat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiectele de interes public”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola