De la Academia Liderului Comunitar spre Primăria Grătiești: drumul inspirațional al Olgăi Caraman



De la Academia Liderului Comunitar spre Primăria Grătiești: drumul inspirațional al Olgăi Caraman

Proiectul  ”Academia Liderului Comunitar” a reprezentat nu doar o oportunitate de instruire, ci și o rampă de lansare pentru mai mulți  lideri locali  care și-au adus contribuția la comunitățile lor. Una dintre aceste persoane este Olga Caraman, care, inspirată de cunoștințele acumulate în cadrul Academiei, și-a asumat provocarea de a candida și de a deveni primară în comuna Grătiești, municipiul Chișinău.

Cum v-a influențat participarea la Academia liderului comunitar în decizia de a candida și de a deveni primară în com. Grătiești, Chișinău?

Olga Caraman: Datorită multiplelor instruiri la care am participat în cadrul Academiei Liderului Comunitar, dar și interacțiunile cu primarii ce au în spate experiența mai multor mandate, am dat curs propunerii de a candida la funcția de primar al comunei Grătiești.

Considerați că experiența dumneavoastră în cadrul proiectului  Centrului CONTACT v-a pregătit pentru campania electorală?

Olga Caraman: Această practică, de care am avut parte în cadrul instruirilor începând cu cadrul legal, calendarul electoral și finalizând cu mesajul de mulțumire alegătorilor mi-a fost de mare ajutor în organizarea și desfășurarea campaniei electorale..

Cum intenționați să utilizați cunoștințele și abilitățile dobândite în cadrul Academiei pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din com. Grătiești?

Olga Caraman: Din moment ce-mi va fi validat mandatul de primar voi avea posibilitatea să aplic în practică cunoștințele și abilitățile dobândite în cadrul Academiei. Locuitorii com. Grătiești merită să se bucure de condiții umane și sigure la ei ACASĂ, ori apa, canalizarea, transportul sunt necesități, nu un lux și aceste probleme se regăsesc pe agenda mea în lista de priorități.

Care au fost cele mai valoroase lecții pe care le-ați învățat în cadrul instruirilor despre administrația publică locală în contextul proiectului Academia Liderului Comunitar?

Olga Caraman: O lecție pe care am învățat-o e că pot lua multe informații utile din fiecare interacțiune cu oamenii, iar electoratul știe să te aprecieze, dar și să te taxeze dur prin votul său.

Ce planuri sau inițiative intenționați să implementați În calitate de primară în com. Grătiești, mun. Chișinău, având în vedere cunoștințele acumulate în cadrul acestui proiect?

Olga Caraman: Avem de soluționat multe probleme. O să contribuim la dezvoltarea comunei prin reabilitarea drumurilor, construcția de trotuare, amenajarea spațiilor pentru sport și odihnă etc. La Academie am învățat că toate activitățile din localitate pot și trebuie realizate cu oamenii, transparent, proactiv și în folosul oamenilor.

Olga Caraman demonstrează că educația continuă și implicarea activă în proiecte precum Academia Liderului Comunitar pot fi catalizatori pentru o schimbare pozitivă în administrația locală. Ca primară în Grătiești, Chișinău, Olga aduce cu ea nu doar cunoștințe solide, ci și o viziune clară asupra viitorului comunității, implicând și consultând locuitorii.

Asemenea Olgăi Caraman, alte 41 de persoane din grupuri subreprezentate, persoane cu dizabilități, femei, minorități etnice și alte grupe defavorizate – care, de obicei, pe motive de sănătate, apartenență la anumite grupuri sociale, etnice și de gen nu au posibilitatea să se manifeste plenar în viața politică a țării – au finalizat un curs complex de instruire în cadrul proiectului Centrului CONTACT „Academia Liderului Comunitar”, ediția a III-a. În urma anunțării rezultatelor alegerilor locale și a validării lor, mai mulți beneficiari ai acestui proiect au reușit să obțină câte o funcție electivă.

Cea de-a treia ediție a „Academia Liderului Comunitar” a fost susținută financiar de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Suedia.