„A fost ca o înțepătură în talpă.” Istoriile de succes a două femei care au devenit consilieră raională și primară în localitățile de baștină



„A fost ca o înțepătură în talpă.” Istoriile de succes a două femei care au devenit consilieră raională și primară în localitățile de baștină

42 de persoane din grupuri subreprezentate, persoane cu dizabilități, femei, minorități etnice și alte grupe defavorizate – care, de obicei, pe motive de sănătate, apartenență la anumite grupuri sociale, etnice și de gen nu au posibilitatea să se manifeste plenar în viața politică a țării – au finalizat un curs complex de instruire în cadrul proiectului Centrului CONTACT „Academia Liderului Comunitar”, ediția a III-a. În urma anunțării rezultatelor alegerilor locale și a validării lor, mai multe participante ale acestui program au reușit să obțină câte o funcție electivă. În continuare, vă povestim cum Evghenia Moisei și Iana Obreja și-au realizat visurile de a deveni alese locale în localitățile lor.

Din asistentă socială comunitară în primară în satul natal

Iana Obreja are 48 de ani și este originară din satul Pânzăreni, raionul Fălești. După scrutinul din 5 noiembrie, participanta celei de-a III-a ediții a Academiei Liderului Comunitar a învins la alegeri și a devenit primara localității de baștină. Iana Obreja este de profesie asistentă socială. Trei ani a fost directoarea Casei de Cultură din Pânzăreni, apoi a activat timp de 11 ani în calitate de asistentă socială comunitară. Pe parcursul a opt ani a fost președinta Asociației Obștești „Viviana”, care oferă servicii de recuperare pedagogică, psihologică, logopedică etc. și de integrare socială a copiilor și tinerilor, inclusiv din familii socialmente vulnerabile. Până la obținerea funcției de primară, Iana Obreja era directoarea Centrului de asistență socială specializat „Prosperare” din satul Bocșa, raionul Fălești.

Iana Obreja a început să se intereseze de politică acum câțiva ani, după ce a revenit de peste hotare. A înțeles că este persoana potrivită pentru a face schimbări în satul ei de baștină.

„Plecând la muncă peste hotare, pe o perioadă de trei ani, am avut posibilitatea să cunosc o altă cultură, un alt mod de viață, chiar dacă nu a fost ușor atunci când eram cuprinsă de o combinație de entuziasm și anxietate. Această aventură mi-a schimbat viziunea asupra multor lucruri care se întâmplau în țară, făcându-mă să apreciez și mai mult plaiul meu natal. Din acest motiv, mi-am propus că trebuie să fac ceva pentru satul meu, în care s-au născut și au trăit bunicii și părinții mei, apoi și eu, unde mi-am creat o familie și unde cresc doi feciori”, povestește primara satului Pânzăreni.

Experiența acumulată în funcția de consilieră locală și de asistentă socială comunitară i-a facilitat decizia de a deveni primară. A fost fericită când a aflat că are posibilitatea să învețe să conducă o localitate, iar apoi chiar să poată participa la alegeri pentru funcția la care aspira.

„Activând 11 ani în calitate de asistentă socială comunitară și având un mandat de consilieră locală, am cunoscut parțial ce înseamnă să fii o primară. Apoi, am văzut un anunț pe Facebook despre posibilitatea de a mă înscrie la Academia Liderului Comunitar. Reacția mea a fost ca o înțepătură în talpă. Mi-am spus atunci: «Dumnezeu face minuni!». E tocmai ceea ce îmi trebuia cel mai mult la acel moment. Am completat chestionarul și am fost selectată”, relatează Iana Obreja.

Perioada petrecută la Academie a ajutat-o să cunoască mai profund partea birocratică a funcției de primară și cum să comunice eficient cu alegătorii. Rezultatele instruirii pot fi apreciate chiar acum – a fost aleasă în funcția de primară.

„Am învățat să întocmesc un program electoral. Specialiștii mi-au oferit toate informațiile de ultimă oră la capitolul legislației electorale, Legea privind statutul alesului local, Legea privind administrația publică locală și altele. La fel, m-au ajutat și tehnicile și abordările de comunicare cu alegătorii”, povestește Iana Obreja.

Pentru următorii patru ani, primara satului Pânzăreni își propune să soluționeze cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă localitatea. Zice că va identifica resurse financiare pentru o serie de proiecte de infrastructură și din domeniul social:
# reparația drumului central care traversează două localități ale comunei (Pânzăreni și Pânzărenii Noi);
# extinderea rețelei de apeduct în una dintre localități;
# amenajarea terenului de sport din centrul satului;
# dezvoltarea serviciilor integrate precum cantina socială, servicii de igienă (baie, spălătorie);
# instalarea băncilor stradale de-a lungul traseului central.

Iana Obreja reprezintă un exemplu de urmat pentru alte femei din localitățile țării care își doresc să contribuie cu propriile cunoștințe și experiență pentru îmbunătățirea nivelului de trai. „Implicarea femeilor în politică la nivel local este esențială pentru construirea unei societăți echitabile și reprezentative. Femeile asigură o reprezentare mai cuprinzătoare a nevoilor și preocupărilor diverselor segmente”, opinează primara.

Din societatea civilă în serviciul public

Evghenia Moisei are 44 de ani și este originară din satul Izvoare, raionul Fălești. Până în prezent, a reușit să adune un bagaj considerabil de cunoștințe și experiență în domeniile jurisprudență, economie și administrație publică. A început cariera sa în serviciul public în calitate de secretară a consiliului local din satul Izvoare. Apoi, timp de patru ani, a fost primara satului Izvoare. În anii următori, activa în diferite ONG-uri. Înainte de a fi aleasă în calitate de consilieră raională, Evghenia Moisei activa ca parajuristă la Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat.

Implicarea în politică pentru Evghenia Moisei datează încă din 2007, când a candidat independent la funcția de primară. De-a lungul anilor a fost o activistă civică care monitoriza activitatea administrației publice locale. Înscrierea la Academia Liderului Comunitar a ajutat-o să-și împrospăteze cunoștințele legate de ultimele modificări ale Codului electoral.

„Pentru a obține cele mai recente informații despre aceste modificări, era necesar să verific sursele oficiale ale guvernului, însă nu aveam suficient timp pentru aceasta, nu eram sigură că informația va fi completă. Apoi, am văzut anunțul pe civic.md despre Academia Liderului Comunitar, ediția specială. Am avut ocazia să cunosc Centrul CONTACT și asta m-a încurajat să mă înscriu”, povestește Evghenia Moisei.

Zis și făcut. Evghenia a fost selectată și a urmat o perioadă intensivă de instruire și de acumulare a cunoștințelor de care avea nevoie.
„Aceasta a jucat un rol crucial în dezvoltarea abilităților și cunoștințelor mele privind administrația publică, managementul campaniei electorale, comunicarea în campania electorală, în special legislația electorală. Am avut multe întrebări specifice pe tema modificărilor Codului electoral, organizatorii ne-au fost alături, au avut răbdarea să ne asculte și ne-au fost oferite toate informațiile și tot ajutorul posibil”, explică Evghenia Moisei.

Acum, de când a intrat în noua funcție, consiliera raională Evghenia Moisei își propune o listă de activități proactive menite să îmbunătățească relația consiliului raional cu cetățenii.

„Intenționez să vin cu propuneri de inițierea proiectelor și, totodată, am să susțin proiectele care vor fi inițiate să sprijine dezvoltarea economică, socială sau culturală a comunității. Voi reprezenta interesele și preocupările cetățenilor, am să fiu implicată în activitățile din comunitate, am să ascult preocupările și am să colaborez cu cetățenii pentru a găsi soluții la problemele locale. O să fiu accesibilă cetățenilor și mă voi implica în rezolvarea problemelor individuale sau colective cu care aceștia se confruntă”, menționează Evghenia Moisei.

Evghenia Moisei confirmă că discriminarea femeilor în viața politică la nivel local și raional este una des răspândită și aceasta deloc nu contribuie la crearea unei societăți bazate pe respect și beneficii reciproce.

„Există stereotipuri din cauza cărora femeile întâmpină dificultăți în avansare și în obținerea unor poziții de conducere, uneori din cauza prejudecăților sau a percepțiilor greșite despre aptitudinile și abilitățile lor. Implicarea femeilor în politică la nivel local și raional este un aspect esențial pentru a asigura reprezentarea egală a tuturor membrilor societății în procesul decizional. O participare echilibrată a femeilor în politică aduce cu sine o serie de beneficii și contribuie la o guvernare mai eficientă și reprezentativă”, conchide Evghenia Moisei.

În acest an, Academia Liderului Comunitar s-a aflat la cea de a III-a ediție, în care s-a concentrat pe consolidarea capacităților și abilităților de depășire a barierelor în participarea politică pentru candidați din grupuri subreprezentate la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Cursul de instruire în cadrul academiei a durat patru zile și a oferit participanților și participantelor informații despre administrația publică locală, legislația electorală, managementul campaniilor electorale, dar și comunicarea cu alegătorii. Sesiunile de instruire au fost moderate de experți și formatori cu experiență în domeniile administrației publice, tehnologiilor electorale, comunicării publice, egalității de gen și drepturilor omului, legislației electorale etc.

Instruirile au fost realizate în cadrul proiectului Centrului CONTACT „Academia Liderului Comunitar”. Proiectul este susținut financiar de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Suedia.