Descoperind cheia succesului în administrația publică locală: Experiența Elenei Crișmari cu „Academia Liderului Comunitar”Descoperind cheia succesului în administrația publică locală: Experiența Elenei Crișmari cu „Academia Liderului Comunitar”

„Îmi doresc condiții mai bune de viață și de accesibilitate în localitatea mea de baștină”

„Academia Liderului Comunitar” este un program cu tradiție desfășurat de Centrul CONTACT. Prin intermediul acestuia organizatorii ajută liderii comunitari să contribuie la dezvoltarea localităților dar și să poată mobiliza cetățenii în soluționarea unor probleme comunitare. În cea de a treia ediție, care a fost susținut financiar de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Suedia, peste 100 de persoane s-au înscris la programul Academiei, iar 42 de persoane din grupuri subreprezentate au fost acceptate. În contextul alegerilor locale generale din 2023, ediția finală a fost dedicată consolidării capacităților și abilităților de depășire a barierelor în participarea politică. Acest curs complex de instruire, organizat de Centrul CONTACT, a avut ca scop pregătirea candidaților din grupuri defavorizate pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Într-o conversație cu Elena Crișmari, una dintre absolventele ediției 2023 care a obținut funcția de consilieră în s. Dolna, raionul Strășeni, am explorat cum participarea ei la programul „Academia Liderului Comunitar” a reprezentat o resursă esențială în dezvoltarea și îndeplinirea responsabilităților sale. Aceasta ne-a oferit o privire detaliată în ceea ce privește motivațiile, experiențele și planurile sale de viitor pentru comunitatea sa.

Î: Ce a determinat decizia dumneavoastră de a vă înscrie în programul „Academia Liderului Comunitar”?

Crișmari Elena: M-a determinat dorința de a acumula cunoștințe în domeniul legislației și de a le aplica în activitatea mea de consilieră pentru a-i fi de folos comunității mele și nu doar. 

Î: Cum considerați că această instruire v-a pregătit pentru a ocupa funcția de consilieră în s. Dolna, rn Strășeni?

Crișmari Elena: Foarte mult m-a ajutat informația cu privire la Codul electoral și transparența decizională să nu încalc legislația, candidând independent. Totodată, am obținut informație despre cum să fac campanie electorală. 

Î: Cum v-a influențat participarea la „Academia Liderului Comunitar” în abordarea/aplicarea dvs. a responsabilităților de consilier local? 

Crișmari Elena: Am aflat multe informații noi, care îmi vor fi de folos pe parcursul exercitării celui de-al doilea mandat de consilieră.

Î: Care au fost cele mai valoroase informații pe care le-ați învățat în cadrul instruirilor despre administrația publică locală și legislația electorală?

Crișmari Elena: A fost de bun augur toată informația, legată de legislația electorală, transparența decizională. Am aflat cum pot uni diaspora și atrage fondurile în favoarea localității mele de baștină, cum să-mi exercit mandatul transparent. Am putut folosi legislația electorală în campanie contra candidaților, care o încălcau.

Î: Ce planuri sau inițiative aveți pentru comunitatea dumneavoastră în calitate de consilieră?

Crișmari Elena: Îmi doresc să duc la bun sfârșit construcția acoperișului Oficiului Medicilor de Familie din localitate (promisiune nerealizată pe parcursul mandatului precedent), să fiu alături de oameni în etate, de persoane cu dizabilități, de familiile vulnerabile și de ceilalți cetățeni. Îmi doresc să fie construite trotuare accesibile, să fie instalate bănci și coșuri de gunoi. Îmi doresc o colaborare fructuoasă atât cu APL (I), cât și cu APL (II). Îmi doresc condiții mai bune de viață și de accesibilitate în localitatea mea de baștină.

Elena Crișmari, consilieră dedicată și informată, evidențiază cum Academia Liderului Comunitar a reprezentat o sursă crucială de cunoștințe, pregătind-o pentru un mandat responsabil și transparent. Cu inițiative clare și dorința de a îmbunătăți viața comunității sale, Elena demonstrează angajamentul față de dezvoltarea durabilă și echitabilă a localității Dolna.

Prin intermediul Academiei Liderului Comunitar, se conturează o schimbare semnificativă în peisajul participării politice la nivel local, oferind candidaților din grupuri subreprezentate instrumentele necesare pentru a-și aduce contribuția în mod activ și informația crucială pentru a face alegeri în cunoștință de cauză. Acest program nu doar pregătește lideri, ci creează o platformă pentru o participare democratică autentică și incluzivă.