ÃŽntr-o societate inchisa nu exista jurnalism de investigatie, lideri de opinie



Lideri de opinie din domeniul mass-media sustin ca Republica Moldova este o societate inchisa, in care nu exista jurnalism de investigatie. Încercarea de a schimba lucrurile prin intermediul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Moldova (CCMSCM), in cadrul Planului Preliminar pe Tara (PPT), a adus rezultate benefice sustin unii dintre acestia, pe cand altii spun ca nu au fost martorii unor investigatii profesioniste, transmite Info-Prim Neo.

„S-a schimbat destul de mult tematica coruptiei, efectele acesteia fiind mediatizate intens in aceasta perioada. Programul a consolidat jurnalismul de investigatie din R. Moldova si a ajutat la profesionalizarea unui grup de tineri jurnalisti in acest domeniu complex", a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API).

Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova (UJM), a declarat ca schimbarea modului de reflectare a tematicii date este atat de minuscul, incat nu putem atesta vreo schimbare. Tot el a sugerat ca programele de combatere a coruptiei pot avea rezultate in cazul schimbarii guvernarii si sustinerii financiare a institutiilor de media.

Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice (APEL) este de parerea ca in R. Moldova investigatiile jurnalistice sunt greu de realizat. „Dupa mine, campania s-a incheiat, dar investigatii nu prea am vazut. Pe de o parte, suntem o societate foarte controlata si inchisa, cu jurnalisti nu prea insistenti. Este regretabil chiar si faptul ca avem o presa controlata si foarte multi jurnalisti conformisti. Se creeaza impresia ca ei fug de investigatii, pentru ca acestea necesita timp, capacitati si riscuri", a declarat Alexandru Dorogan.

Petru Macovei, sustine ca programul CCMSCM a contribuit foarte mult la consolidarea capacitatilor acelei parti a societatii civile si mass-media care doreste sa se implice in diminuarea coruptiei in R. Moldova. „La dispozitia acestora au fost puse mecanisme si parghii care ii pot ajuta sa-si atinga obiectivele", a spus Macovei.

„Poate cineva „s-a consolidat" cu unele sume care au fost vanturate in acest program. Nu stim. Precis va putem spune ca fenomenul coruptiei s-a consolidat cu siguranta, devenind mai deschis si mai obraznic catre finalul programului", a declarat presedintele Valeriu Saharneanu referindu-se la privatizarile din decembrie 2008 si la contractele de cumparare a energiei electrice de la Cuciurgan.

Alexandru Dorogan s-a declarat nemultumit de lipsa materialelor de investigatie in presa electronica. „Eu imi dau seama cat de greu le vine jurnalistilor radio si tv sa realizeze materiale de investigatie. Investigatiile pe care le fac, sunt prea superficiale, care in definitiv nu au o mare importanta pentru societate".

În jur de 30 de organizatii neguvernamentale si peste 70 de jurnalisti de investigatie au acumulat cunostinte si resurse necesare pentru a lupta impotriva coruptiei in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Moldova (CCMSCM). Programul s-a derulat incepand cu iulie 2007 ca parte integranta a Planului Preliminar pe Tara (PPT) pentru Moldova, pana in februarie 2009.

Prin Planului Preliminar de Tara, Guvernul R. Moldova si-a asumat in anul 2007 sa continue, cu sustinerea Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC), reformele de reducere a coruptiei pe 5 dimensiuni: 1. Consolidarea capacitatii sistemului judecatoresc in prevenirea si combaterea coruptiei; 2. Consolidarea capacitatii de monitorizare a societatii civile si mass-media; 3. Prevenirea si combaterea coruptiei in domeniul ocrotirii sanatatii; 4. Prevenirea si controlul coruptiei in administratia fiscala, vamala si organele de politie si 5. Reformarea si optimizarea activitatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei. Cu acest scop, Guvernul RM a beneficiat de asistenta in valoare de 24,7 mln USD din partea Guvernului SUA. 

 

Info-Prim Neo