Asif Chaudhry: "Noi suntem ingrijorati de masurile care au fost intreprinse..."



Interviu acordat de catre Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Asif Chaudhry, agentiei Infotag

 

Dle Ambasador, cum a-ti comenta Dvs. situatia creata in R. Moldova dupa protestele care au avut loc?

- In primul rand vreau sa spun ca noi acordam o importanta majora dreptului oamenilor care traiesc intr-o tara democratica de a-si exprima opinia intr-un mod pasnic pe care o aleg ei - prin proteste publice, prin intermediul Internetului sau a presei. Cu toate acestea, noi condamnam violenta, indiferent de unde vine. Cu privire la evenimentele incepand cu ziua de duminica, vreau sa spun ca autoritatile au actionat intr-un mod retinut in timp ce demonstratia in fata Presedintiei si a Parlamentului a iesit de sub control si a adus la prejudicii materiale si la persoane ranite. Astfel a fost evitata situatia unor consecinte si mai grave. Cu toate aceste, suntem ingrijorati de actiunile autoritatilor moldovenesti de mai tarzi u, cand protestele au fost reluate intr-un mod pasnic. Intr-o declaratie publica pe care am facut-o, si in timpul unei discutii cu opozitia noi am chemat partile sa se abtina de la actiuni violente si sa-si solutioneze divergentele pe cale pasnica. In timpul intrevederilor cu reprezentantii Guvernului, am facut apel la autoritati sa permita dreptul la libera si pasnica exprimare de opinii.

Cum ati comenta actiunile Guvernului dupa proteste, in special retinerea studentilor si a jurnalistilor?

- Noi suntem ingrijorati de masurile care au fost intreprinse dupa ce protestele au fost reluate in mod pasnic, si eu am exprimat aceasta ingrijorare direct in timpul intrevederii cu presedintele Voronin. Noi suntem ingrijorati in deosebi de retinerea jurnalistilor si a studentilor, efectuata fara motive aparente; la fel ne ingrijoreaza presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studentilor la demonstratii. Noi am primit plangeri directe de la jurnalisti care ne-au informat despre intimidarile la care au fost supusi. Am vazut reportaje televizate credibile despre cazuri cand jurnalistii si studentii au fost retinuti si batuti. Astfel de cazuri, precum si intimidarea jurnalistilor sau a oricaror altor cetateni, nu trebuie s a aiba loc intr-o democratie.

- Care este parerea Dvs. privitor la afirmatiile partidelor de opozitie ca rezultatele alegerilor au fost fraudate?

Personal am discutat aceasta chestiune cu Presedintele Voronin, cu alte persoane oficiale din conducerea R. Moldova si cu liderii celor trei partide de opozitie. Pozitia noastra este ca Guvernul trebuie sa asculte plangerile si sa solutioneze divergentele intr-o atmosfera de cooperare constructiva cu opozitia. Noi la fel am chemat la o transparenta totala in ce priveste rezultatele alegerilor. Decizia Guvernului R. Moldova de a permite partidelor de opozitie sa verifice listele alegatorilor si sa recalculeze voturile este un pas binevenit in aceasta directie. Noi indemnam toti cetatenii R. Moldova sa conlucreze pentru a gasi o cale pasnica si democratica pentru a iesi din situatia creata si de a misca tara inainte.