Interviu: Veaceslav Berbeca - Femeile pot și trebuie să se regăsească în funcțiile de conducere

Femei din cinci localități, care candidează la alegerile locale, sunt instruite de IDIS ”Viitorul” pentru a-și organiza o campanie electorală eficientă. L-am întrebat pe Veaceslav Berbeca, coordonatorul proiectului și expert, cât sunt de pregătite femeile să se implice în viața politică, dacă sunt pregătite și dacă au nevoie de susținere pentru a candida la alegeri.

1. Domnule Veaceslav Berbeca, coordonați instruirea femeilor care candidează la alegerile locale din 14 iunie. Considerați că femeile au nevoie de mai multă pregătire și asistență decât bărbații?

Considerăm că femeile au nevoie de asemenea instruiri pentru că nu sunt suficient susținute și promovate de partidele din care fac parte, din acest motiv credem că, de multe ori, ar putea avea un acces mai redus la anumite informații necesare într-o campanie electorală. Din acest motiv, cu susținerea UN Woman, am lansat această campanie de informare a femeilor care candidează la alegerile locale, dar și a celor care intenționează să candideze la alegerile ulterioare. Menționez din start că este o campanie de instruire apolitică. Înainte de a demara vizitele în localități am trimis invitații tuturor partidelor politice, dar și administrațiilor publice locale pentru a delega femeile care candidează la 14 iunie sau care intenționează să-și înainteze candidatura la alegerile ulterioare.

2. Ce învață util femeie care participă la seminarele de instruire?

Sunt mai multe subiecte pe care le abordăm. Din reacția femeilor care participă la seminare înțelegem că toate temele discutate sunt foarte importante pentru ele. Suntem patru experți și fiecare dintre noi este responsabil de un anumit subiect, cum ar fi motivarea personală a femeilor, astfel încât să se implice mai activ în politică sau noțiuni de imagine publică, subiecte ce țin de discursul public, cum să-și elaboreze discursul, care sunt regulile, ținuta, limbajul, comportamentul, etc. Avem mai multe exerciții practice, elaborarea unu mesaj electoral, precum și subiecte practice unde avem experți din domeniul tehnologiilor informaționale care pe parcursul campaniei le oferă asistență în elaborarea materialelor de promovare. De asemenea, abordăm subiecte ce țin de finanțarea campaniei electorale, unde femeile au reacții diferite și se implică activ în discuții. Un alt expert implicat le vorbește femeilor despre tehnologii de interacțiuni cu electoratul, utilizate în timpul campaniei, cum ar fi metoda de la ușă la ușă. Evident, doar bazându-te pe acest instrument nu înseamnă că vei câștiga alegerile, dar creează o imagine bună a candidatului electoral în rândul alegătorilor. Mai vorbim despre strategii alese în campanii electorale, analizăm fiecare tip potrivit pentru fiecare candidat, facem exerciții practice, participantele scriu discursuri și apoi le analizăm împreună venind cu sugestii și recomandări de îmbunătățire a abordării.

3.Totuși, prezența femeilor în viața politică, atât la nivel central, cât și local este una redusă. Se întâmplă pentru că nu sunt suficient pregătite? Nu dispun de susținerea necesară din partea partidelor din care fac parte?

Eu cred că prima problemă este că nu sunt promovate de către liderii partidelor din care fac parte. În topul listelor se găsesc bărbații, cei care, de fapt, susțin financiar partidele politice. Nu cred că femeile nu dispun de capacitățile și experiența necesară pentru a ocupa funcții importante atât în administrația centrală, cât și cea locală. Abordarea e alta. Femeile când nu sunt susținute de bărbați sunt descurajate și nu vor să participe în viața politică. De asta avem și o secțiune destinată motivării și încurajării femeilor să se implice, să candideze și să participe în viața politică a țării.

4. Care este reacția candidatelor după aceste seminarii de instruire?

Am avut deja șase sesiuni de instruire, fiecare sesiune durează câte două zile și pot spune că femeile care participă sunt foarte active și decise să se implice în viața politică. Desigur, avem cazuri diferite. Sunt și femei care sunt mai puțin active. Depinde și de localități. Oricum, din modul în care se implică la seminare, din atitudinea lor și întrebările pe care ni le adresează, înțelegem că pentru ele aceste instruiri sunt foarte necesare și își fac notițe, ne prezintă diferite situații și ne întreabă dacă au procedat corect sau cum ar putea îmbunătăți anumite aspecte.

5. Proiectul acoperă doar cinci localități din țară, deci, numărul beneficiarelor este mai restrâns. Ce sfaturi le-ați da tuturor femeilor care își înaintează candidatura la o funcție de conducere în APL?

Mai sunt alte raioane care sunt acoperite de altă organizație. Noi considerăm că este necesară o astfel de instruire și între ciclurile electorale și pe o arie mai extinsă pentru ca mai multe femei să aibă posibilitatea de a fi instruite și a se implica ulterior în viața politică a țării. Astfel de seminare sunt foarte bune, dar femeile sunt prinse în diverse activități și dispun de mai puțin timp. Din acest considerent, aș sfătui femeile care vor să se implice în viața politică, care simt că au ce spune și vor să facă schimbări în comunitatea lor, să lase prejudecățile și fricile la o parte și să se implice. Femeile au un potențial foarte mare și au șanse de câștig la fel ca și bărbații.

Acest interviu apare în cadrul campaniei de consolidarea capacităților femeilor candidați independenți și potențialii candidați. Campania este implementată de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est - Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei”.

Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice la numărul de telefon 0 22 221844 sau la diana.lungu@viitorul.org




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola