Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Violeta Gaşiţoi: "Respectarea drepturilor omului în R.Moldova rămâne a fi încă un vis"

Violeta

Subiectul justiţiei este unul tot mai mult discutat în societatea noastră. Fie că sunt oameni de rând sau funcţionari în conducerea ţării, drepturile omului  îi vizează pe toţi. Am discutat cu avocata Violeta Gaşiţoi despre starea justiţiei din ţara noastră, carenţele dar şi  progresele pe care le are RM în acest domeniu.

 

Care este starea drepturilor omului acum, în 2014, în ţara noastră?

Respectarea drepturilor omului în Moldova rămâne a fi încă un vis al cetățenilor. Dacă în 2009 am sperat cu toții că drepturile omului vor fi respectate și vom avea parte de reforme în acest domeniu, am rămas să ne ciocnim cu aceleași ilegalități din sistemul justiției, cu hotărâri judecătorești arbitrare și ilegale, cu dosare penale fabricate, cu un sistem corupt unde un simplu cetățean ajunge să creadă că nu are nici un drept în RM, drepturile fiind doar pentru organele statului, pentru parlamentari și guvernanți, pentru judecători , procurori și polițiști. Deși respectarea drepturilor omului trebuie să fie pentru toți și oriunde , cu regret pentru RM lucrurile nu au simțit nici o modificare din 2009 până în prezent în acest sens.

Care sunt cele mai frecvent încălcate drepturi?

Cel mai frecventă încălcare este dreptul la un proces echitabil, discriminarea, dreptul la libertate, dreptul la viață privată, dreptul la proprietate etc. Dar în linii generale pot să vă spun că în RM nu există vre-un drept care să nu fi fost încălcat, depinde de interesele pe care le are justiția din Moldova. Am avut recent o decizie emisă de către judecătorul Curții de Apel Chișinău, Ciugureanu, care ilegal prin decizia sa a deposedat o doamnă de proprietatea sa, lăsând-o practic printr-o decizie arbitrară și ilegală fără proprietate. Curând vom avea încă o condamnare a RM de către CtEDO în domeniul vieții private art. 8 CEDO hotărârea va fi publicată pe data de 4 noiembrie pe site-tul CtEDO.

Au fost dosare pierdute în acest an la CtEDO de Moldova?

Da, sigur că au fost. R. Moldova în fiecare an are condamnări în baza hotărârilor CtEDO și achită prejudicii enorme în acest sens. Cert este că nu învață nimic din aceste condamnări iar lucrurile nu se schimbă. La 14.10.2014 am avut condamnarea RM cauza Bondarenco, violarea art 6 CEDO, dreptul la un proces echitabil. Bulgaru 30.09.2014 – violarea art. 3 CEDO tortură, Zaharia 23.09.2014, Guvernul a recunoscut violarea art. 6. Chiriac v. R.Moldova, 23 septembrie 2014, RM a recunoscut violarea art 6 dr. la un proces echitabil, Invest Privat Banc, Guvernul a recunoscut violarea art. 6 CEDO, Ipatii vs. R. Moldova 02.09.2014 RM a fost condamantă în baza art. 8 CEDO dreptul la viață privată, Barbant vs. RM, 02.09.2014, Guvernul a recunoscut violarea art. 8 CEDO, Chirică din 22 iunie 2014, art. 6 - dreptul la un proces echitabil, Grafescolo vs Moldova 22 iulie 2014 violarea art. 6 CEDO, Cornea v Moldova 22 iulie 2014 violare art. 6 CEDO, Chirica din 22 iulie violarea art.6 CEDO, Tcaci din 15 iulie art. 3 CEDO, Ciorap vs Moldova din 8 iulie 2013 violarea art 3 CEDO,  Pareniuc 1 iulie 2014 art. 6 CEDO, "Dragostea copiilor" vs RM 10 iulie art. 41 la nivel național nu i-a fost achitată reparația.

Discriminarea este unul din fenomenele care din păcate nu ne face faţă.  Care sunt cele mai discrimitate persoane în Moldova?

Persoanele cu dizabilități sunt cele mai discriminate în RM , minoritățile sexuale,  minoritățile lingvistice și etnice. Femeile mai rămân a fi discriminate în R.Moldova.

Ce cazuri aţi avut în care aţi apărat persoane discriminate?

 Am mai multe decizii prin care au fost constatată discriminarea pe criteriu de dizabilitate, discriminarea pe criteriu de gen, discriminare pe criteriu de orientare sexuală, discriminare prin hărțuire , victimizare.  În RM dreptul de a nu fi discriminat este încălcat cât de autorități atât și de cetățeni.

Împreună cu avocatul Roman Zadoinov aţi avut un proiect de promovare a drepturilor omului. Spuneţi-ne mai multe despre acest proiect.

Într-adevăr, la Biblioteca publică de drept în colaborare cu ambasada SUA au fost organizate mai multe lecții publice în domeniul apărării drepturilor omului care aveau ca scop informarea cetățenilor despre posibilitățile de apărare a drepturilor sale în diverse domenii cât și familiarizarea acestora cu Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului. Noi am fost contractați pentru 6 luni și s-a finalizat proiectul în ianuarie 2014. Benificiarii au fost cetăţenii RM care erau interesaţi de apărarea drepturilor omului. Temele au fost diverse: dreptul la un proces echitabl, dreptul la libertate, nediscriminare, drepturile de autor, dreptul de proprietate dreptul la viață privată etc. Sinceră să fiu, biblioteca publică de drept devenea neîncăpătoare, respectiv aceasta ne demonstrează că oamenii se ciocnesc în RM cu încălcarea drepturilor omului  și doresc să cunoască cum să se apere împotriva abuzurilor care au loc în acest domeniu de către autorități.

Mai preconizaţi asemenea proiecte?

La moment în cadrul proiectului ”Programul Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene “Consolidarea capacităţii avocaţilor şi activiştilor în domeniul drepturilor omului pentru aplicarea pe plan naţional a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi a Cartei Sociale Europene (Revizuite)”   am mai multe treninguri prin care instruiesc avocații , avocații stagiari, ONG-ri, în domeniul discriminării . Sigur,  dacă vor fi solicitări mai urmează să mai avem astfel de proiecte deoarece în RM cetățenii nu au o cultură juridică și au nevoie de aceasta cultură pentru ca să poată să-și apere drepturile, pentru că din cele menționate mai sus vedem câte violări și condamnări are RM în fața CtEDO ceea ce ne demonstrează că violarea drepturilor omului mai rămâne un subiect actual pentru RM.

Iuliana Mămăligă

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola