Fii activ și încearcă să-ți schimbi viitorul astăzi
Să fii voluntar este cu siguranță o experiență pe care o porți cu tine toată viața, cea care va pune acea temelie profesională, să-ți permită să construiești nu o carieră ci aventura vieții tale.
Voluntariatul, acest fenomen care a devenit din ce în ce mai vizibil în ultimii ani, ajunge să fie unul dintre motoarele care animă tinerii să se implice în societate și să devină mai responsabili și mai activi. Anume despre el am discutat cu Ionela Stăvița elevă în clasa a XII-a la Colegiul Pedagogic ’’Mihai Eminescu’’ din or.Soroca.
- Cum a început activitatea ta de voluntariat?
Activitatea mea de voluntariat am început-o întâmplător, într-o zi am venit la Centrul de Resurse pentru tineri Dacia din Soroca, ca să fac parte din componența Consilului Local de Tineret, astfel am aflat ca în acest centru ai posibilitatea să faci și voluntariat. Aici am cunoscut primii oameni care mi-au împărtășit experiența lor legată de voluntariat, mi-a trezit intreres acest domeniu și într-o zi am fost invitată să particip la o acțiune de caritate și eu în calitate de voluntar, am acceptat cu plăcere și daja de doi ani voluntariatul face parte din viața mea.
- În ce activități ești implicată la moment, pe lângă studii?
Fac parte din Consiliul Local de Tineret unde îmi aduc aportul la organizarea diverselor activități pentru tinerii din orașul nostru mai sunt membră și la Fondului pentru Tineri Soroca, unde învățăm cum să gestionăm, să colectăm corect și transparent, bani pentru acte de binefacere și susținerea proiectelor înaintate de tineri.
Datorită Centrului Dacia am avut posibilitatea să particip la diverse traininguri, seminare, dezbateri foarte interesante și utile printre care ’’Abilitarea Tinerilor Consilieri’’, ‘’Promovarea și protejarea drepturilor femeii migrante’’etc. Am participat și la un proiect media unde împreună cu alți tinerii am fost instruită, cum să facem correct poze, cum să le prelucrăm, cum să facem sporturi publicitare, în unul din ele am fost chiar și în rolul principal.
Am participat anul acesta și la Miss Capitala Tineretului care este orașul Soroca, Parada Mireselor și Trendurile 2014 in Hairstyling.
Pe lângă acesta mai cânt la două instrumente muzicale, la pian și la acordeon. Deja al cincilea an particip la show-ul inițiat de televiziunea locală și dedicat exclusiv tinerelor talente „Steluțe sorocene”
- Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și care este rolul lui în dezvoltarea personală și profesională a tineriilor?
În primul rând, voluntariatul înseamna interacțiune, mișcare, dinamism. Ieși dintr-o cochilie si cunoști lumea, ajungi să colaborezi cu diferite tipuri de personalităti și până sa-ți dai seama că faci asta, ești deja foarte atașat de activitatile pe care le ai.
Din experiența personală, pot spune că voluntariatul ajută în primul rând la depășirea timiditații, mai ales când vorbim de adolescenți sau tineri care nu prea sunt dornici să-și exprime punctul de vedere de frica și reacțiilor celorlați.
Din punct de vedere profesional, voluntariatul te ajută să închegi niște relații, să cunoști oameni cu care vei colabora si în alte domenii, persoane din diferite colțuri ale tării sau lumii care îti vor deveni prieteni și care te vor sprijini atunci cand vei avea nevoie
Voluntariatul ar trebui sa fie mai mereu complementar studiilor pe care le urmezi, căci impreună reprezinta o echipă indispensabilă.
- Cum te-a influențat voluntariatul și activitățile în care te-ai implicat?
Evident că m-a influențat pozitiv, am cunoscut diferiți oameni din diferite domeni, am învățat să lucrez în grup, să fiu lider, să înțeleg ce înseamnă în practică sa fi voluntar. Datorită voluntariatului mă orientez mai ușor și privesc lucrurile din mai multe perspective. Voluntariatului îi pasă de societate, de aceea depune eforturi s-o îmbunătățească, pentru mine el este o ocupație aparte, un mijloc de a investi în comunitatea în care trăiesc.
- Enumără câteva motive pentru care tinerii ar trebui să facă voluntariat?
Datorită voluntariatului ai posibilitatea să cunoști oameni cu aceleași năzuințe, valori și așteptări, ești în măsură să participi active la construirea unei lumi mai bune și nu doar să-ți dorești acest lucru, încetul cu încetul îți corectezi defectele și ajungi să-ți evidențiezi calitățile, prinzi încredere în forțele tale, devii mai responsabil, mai alesc când știi că o echipă depinde de tine.
- Cum vezi voluntariatul în Republica Moldova?
În comparație cu țările din Uniunea Europeană, în Republica Moldova voluntariatul este mai slab dezvoltat, însă sunt tineri și organizatii care îl promovează intens prin diferite activității și acest lucru este îmbucurător.
- Ce palnuri ai pentru viitor?
În primul rând îmi doresc să susțin cu succes examenele de bacalaureat, apoi să finalizez colegiul și să îmbrățișez o profesie din domeniul economic sau juridic.
- Ce mesaj ai pentru tinerii care încă sunt indeciși să se implice în activități de voluntariat?
Dacă ai timp liber și nu știi cu ce să te ocupi, caută o organizație ce promovează voluntariatul, cheamă-ți prietenii și implicăte. Fii activ și încearcă să-ți schimbi viitorul astăzi. Voluntariatul e o alegere și nu ceva impus. Așadar, îi încurajez pe tineri să se implice pentru a fi ei înșiși fericiți.