Psihologul Liuba Ceban: „Avem femei care suferă și rabdă prea mult, din păcate”



 

Liuba Ceban este psihologul care a dăruit întotdeuana mai mult decât a avut. Recent, a călătorit în Statele Unite ale Americii, iar programul H. Humphrey, pe care l-a studiat, i-a permis să se implice cu și mai mult avânt în schimbarea socială din Republica Moldova. Prin eforturile sale voluntare, Liuba Ceban a contribuit la lansarea chatului anonim de prevenire a suicidului preponderent în rândul tinerilor - serviciu care funcționează deja de doi ani. Am fost curioși să aflăm, din experiența doamnei psiholog, despre problemele cu care se confruntă femeile care solicită ajutor pe linia verde antisuicid, iar ce am aflat, vedeți în continuare.

Pe linia verde antisuicid, ne focusam pe segmentul de tineri, dar vin pe chat si persoane adulte, pe care le ascultam cu drag. În acești doi ani, am avut peste 400 de vizitatori. Avem și un cabinet de consiliere psihologică, unde au loc ședințele individuale cu persoanele care au nevoie și sunt deschise să se întâlnească pentru a comunica pe viu.

Femelile se adresează, de cele mai multe ori, cu probleme legate de relații. Deseori, femeile vin la noi în urma alegerilor nu neapărate celor mai bune pentru ele și aceasta este cauzat de imaginea de sine scăzută. De fapt, niciodată nu este o singură problemă la mijloc. Tot timpul există un complex de probleme, din care ajutăm femeile să se descurce. Ele au nevoie de cineva care să le asculte, să le înțeleagă în situațiile de criză prin care trec, ceea ce deseori nu găsesc la cei de alături. Și nu pentru că oamenilor nu le pasă, ci pentru că nu sunt informați să înțeleagă unele realități. 

Totul este foarte individual. Depinde mult de următorii factori: cât e de profundă starea de neputință de a-și depăși criza, cât de deschisă este persoana să invețe cum să depășească starea, depinde de așteptările față de psiholog și depinde de scopul, cu care vine să discute. Cu majoritatea vorbim o dată, dar alții se descurcă după a treia-patra ședință. Există și cei care au tendința de a se lega de serviciul nostru emoțional și atunci noi le spunem că pot să încerce să învețe să-și creeze relații de prietenie, iar cu noi să vorbească despre cum merge

Mesajul nostru, către femei, este: nu există nimeni ca tine, ești de neînlocuit, hai să te ajut să -ți descoperi sau să-ți întărești valoarea ta, pentru că ea nu scade, chiar dacă treci prin situații dificile.

Cum putem spori respectul de sine al femeilor? Nu este un subiect ușor. Contează cât de grav este afectată starea de bine a femeii, dar pas cu pas, procesând acele situații dureroase, care lovesc în imaginea de sine și reconstruind o nouă viziune asupra sa, orice femeie poate simți iubirea față de sine. Eu cred că noi ar trebui să înțelegem câteva lucruri: 

Când treci prin situații dificile, negative, când stai în relații violente, aceastea te afectează mult. Atunci când vorbesc cu tinerii la seminare, le spun că rănile emoționale au tendința să acumuleze „puroi” la fel ca și rănile fizice, acest puroi fiind gândurile negative despre sine, asumarea responsabilității pentru vină nefondată.Iubirea de sine începe cu selecția gândurilor. Nu orice gând te merită.

De ce fetele „bune” aleg băieți „răi” și invers? Femeia învață multe din relația părinților săi: Învață cât de mult valorează sau nu valorează lumea ei internă când încearcă să spună ce o deranjează. Dacă părinții au respectat-o, ea se va respecta pentru că a trăit respectul. Aici vorbim despre bariere emoționale, care, la noi în cultură, sunt tare șubrede. Trăim o confuzie mare referitor la limitele personale emoționale și când e vorba de relație cu bărbați deja, nu simțim acele pericole emoționale, care poate aduce o relație cu o persoană, care, la rândul ei, nu știe ce este respectul și în acest fel se întâlnesc 2 persoane cu răni emoționale din familie, cu păreri arhaice referitor la faptul că femeia trebuie să tacă, și avem ce avem: avem femei care suferă și rabdă și din păcatea prea mult... Și acest lucru nu este valabil doar pentru femei. Și bărbații suferă.

Eu cred că este foarte important pentru fiecare femeie să înțeleagă că dacă își dorește un viitor fericit pentru copiii săi, cea mai sigură cale către acesta este exemplul ei referitor la modul în care ea se respectă, la cum ia decizii, cum își pune bariere, ce permite în raport cu ea și dacă ea simte că are probleme în acest sens, este important să își facă tema de casă, să meargă la psiholog și să învețe cum să-și îmbunătățească imaginea de sine, respectul și încrederea. Dacă ați întâlnit bariere psihologice, ne puteți scrie, în orele de seară, pe ajutor@pentruviata.md.

Există un secret pentru alegerile corecte, în viață? Nicio persoană nu poate avea garanția unor decizii ireproșabile. Viața este o continuă descoperire și, în acest proces, unele descoperiri dor, dar ele, totodată sunt și cele mai prețioase lecții de viață. Da, pentru unele trebuie să plătim scump, din pacate. Dar oricare ar fi lecția, ea are o valoare imensă, doar trebuie „despachetată” corect. Trage concluzii nu în baza durerii, ci deja dupa ce te-ai vindecat, când raționamentele pot fi credibile.

M-a preocupat subiectul acesta tare mult, lucrând cu copiii din familii vulnerabile acum 10 ani. Tot reflectând și căutând soluții, am dat de un manual de luare a deciziilor pentru clasa a șasea, pentru elevii școlii americane. Mi-a plăcut enorm, am învățat și pentru mine lucruri utile. Cred că un astfel de curs nu ar pica rău să existe și în școlile noastre. Luarea deciziilor este un proces, mai ales dacă sunt decizii strategic importante. Deciziile trebuie să fie luate în armonie cu lumea ta internă. Nu la presiune, nu în grabă, nu pentru că cineva te manipulează, nu pentru că cineva te sperie, ci cântărite bine.

 

La capitolul prevenirii suicidului, noi nu vorbim de o singură cauză, dar infidelitatea poate declanșa stări negative profunde, precum sentimentul de inutilitate și mai ales dacă sentimentul de valoare era slab, infidelitatea poate servi ca și fon declansator al gândurilor suicidare. Oricum, infidelitatea nu este problema femeii. Problema este cât știe ea că valorează ca să se complacă cu fenomenul, sau să îi spună „stop”. Deseori, femeile rabda prea mult. În astfel de situații, noi lucrăm și ajutăm femeia să ia cele mai bune decizii pentru ea, pentru starea ei de bine, pentru că poate fi confuză sau poate fi manipulată. O ajutăm să vadă ceea de ce are ea nevoie și sa ia deciziile cele mai bune, pe care le merită.

„Al nouălea cer” este un film la care am lucrat cu multă dedicație. De fapt, multă lume a muncit: peste 30 actori, profesioniști și amatori, împreună,voluntar, au depus efort imens să pătrundă esența realităților dincolo de aparențe. La baza filmului, stau 4 istorii de la Linia Verde Antisuicid de pe pentruviata.md. Sunt, mai mult, 4 exemple de realități pe care noi am vrut sa le arătăm, deși fiecare actor, fiecare rol a fost sculptat în așa fel, încât să aiba un sens, care lasă spațiu pentru reflecție. Nu vă zic mai multe, dar vă invit la premiera din 18 noiembrie. Pot doar să vă asigur că filmul asigură un cadru discret și de siguranță pentru a explora realitățile din jurul fenomenului suicidului. Nu este violent, deși se discută la tema dură. De fapt, am încercat să fim model în modul de a aborda realitățile triste. Sperăm să vă fie interesant și să ne provoace pe toți să fim mai buni și mai sensibili la cei din jur.

 

Cum e să fii psiholog la o linie verde antisuicid? Chiar vreau să las o urmă, chiar vreau să pot să zic că am reușit să aduc pe agenda publică subiectul prevenirii suicidului. La început, era mai greu, acum  este mai organizat, dar nu e mai ușor. Așa cum zicea o doamnă respectabilă: „trebuie să fii nebun în sensul bun al cuvântului ca să aduci schimbare”. Am lansat, ca și absolventă a programelor de schimb ale Ambasadei SUA, cu câțiva colegi, Școala Liderilor Changemakers, unde încurajăm tinerii să invețe să fie agenți ai schimbării. 

Foto: Arhiva personala
Sursa
: www.pentruea.md