Marina Revenco: Linia fierbinte pentru protectia copilului €“ un serviciu putin cunoscut

Linia fierbinte pentru protectia copilului – un serviciu de informare si consiliere inca putin cunoscut si valorificat. Interviu Info-Prim Neo cu Marina Revenco, consultant legal


Acum trei luni, Centru pentru Drepturile Copilului (CDC), cu sustinerea financiara a organizatiei internationale The Children’s Legal Centre, Universitatea din Essex, Marea Britanie, a lansat Linia fierbinte pentru protectia copilului – 930 222. Scopul acestui serviciu este de a oferi consiliere privind protectia si promovarea drepturilor copilului, de indruma copiii si parintii catre institutiile abilitate, de a sesiza autoritatile si organele de drept cu privire la cazurile de incalcare a drepturilor copilului. Info-Prim Neo a solicitat un interviu consultantului legal CDC responsabil de Linia fierbinte, Marina Revenco, pentru a afla care sunt rezultate atinse prin intermediul noului serviciu.

- Cate apeluri au fost inregistrate la Linia fierbinte in aceste prime trei luni de activitate?

- Deocamdata putine persoane cunosc despre existenta Liniei fierbinti. Numarul apelurilor este in stransa legatura cu publici tatea serviciului. In medie, primim cate 17 apeluri pe luna, dar numarul lor a inceput sa creasca dupa ce am lansat un spot publicitar la un post de radio comercial.

- Cine sunt persoanele care va contacteaza mai des si ce incalcari reclama?

- Ne apeleaza atat parintii si copiii, cat si rudele si vecinii. Parintii, de obicei, ne contacteaza in privinta alocatiilor de care ar trebui sa beneficieze de la stat copiii lor sau familia social-vulnerabila. Copiii se intereseaza despre drepturile lor, adreseaza diferite intrebari despre cum sunt si pot fi acestea aparate. Sunt cazuri cand copiii relateaza cazuri concrete cand le sunt incalcate drepturile. Spre exemplu, copiii intreaba daca parintii lor au dreptul sa-i ia la munca in camp. Desigur, le explicam ca au dreptul de a participa la diferite munci pur educative, care pot fi in folosul lor pentru a obtine diferite deprinderi de viata. Explicam, de asemenea, si parintilor ca nu au dreptul sa abuzeze d e copii prin munca.

- Au fost inregistrate si apeluri anonime?

- Da. De obicei, apelurile anonime vin din partea vecinilor sau a rudelor care sesizeaza asupra incalcarii drepturilor copiilor de catre parinti si anume, despre faptul ca parintii isi neglijeaza sau abuzeaza copiii. In aceste cazuri contactam autoritatile publice locale si le cerem sa efectueze investigatii sau avocatul CDC se deplaseaza in localitate si vede cum poate fi solutionata situatia data pe loc.

- Care sunt obiectiile fata de autoritati?

- Am sesizat autoritatile publice locale din diferite regiuni ale tarii. Cele mai recente cazuri inregistrate in luna iunie au vizat probleme cu privire la repartizarea locurilor la gradinite. Unele autoritati refuza sa repartizeze locuri din diverse motive, iar CDC intervine pentru a clarifica daca aceste motive sunt intemeiate. De asemenea, anumite primarii refuza sa aloce indemnizatii de care beneficiaza prin lege familiile social-vulnerabile sau tergiverseaza diferite actiuni, spre exemplu, instituirea tutelei.

- Ne puteti relata un caz concret cand a fost ajutat un copil, o familie?

- Avem deja cateva cazuri solutionate. Spre exemplu, avem o familie din Nisporeni, unde mama a plecat la munca in Italia, iar cei doi copii minori au ramas cu tatal lor. Conform spuselor vecinilor, acesta nu prea avea grija de copii. Avocatul CDC, Octavian Varlan, a fost in deplasare in localitate, a cercetat situatia, a vorbit cu tatal copiilor, cu primarul localitatii si cu asistentul social. In rezultatul mai multor discutii, tatal a inteles ca risca sa fie decazut din drepturile parintesti si a incetat sa consume bauturi alcoolice. Desigur, asistentul social din localitate urmareste situatia acestei familii, merge in vizite la domiciliu, discuta cu minorii, care spun ca tatal a devenit mai responsabil si are grija de ei.

- Monitorizati cazurile in care ati inte rvenit deja pentru a ajuta copilul, familia?

- Desigur. Vedem mai intai care sunt rezultatele pe care le obtinem la moment. Dupa o anumita perioada fie ne contacteaza beneficiarii, fie ii contactam noi pentru a vedea cum a evoluat cazul, daca sunt intrebari sau probleme.

www.info-prim.md

 




Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola