Silvia Timofti: ,,În România viața mea s-a schimbat”
Chiar dacă avem același nume de familie țin să menționez că nu sunt rudă cu domnișoare despre care voi scrie astăzi, am cunoscut-o întâmplător pe o rețea de socializare și de atunci am inceput sa ne cunoastem.
Silvia Timofti este un omuleț optimist, vesel și activ. Tinde mereu spre perfecțiune, fire ambițioasă, se implică și încearcă mereu să te ajute. Nu știe ce înseamnă să ai timp liber și iubește din tot sufletul viața. Este un om care vrea cu adevărat să facă multe lucruri bune pentru cei din jur.
Silvia anul acesta a terminat Facultatea de Asistență Socială in Suceava, Romania, iar actualmente este anul III la Facultatea de Drept în cadrul aceleați Universități.
De ce ai ales să studiezi în România ?
Nu a fost un vis faptul de a studia în România. Nici macar nu mă gândeam la oportunitatea aceasta. Totul a fost pe neașteptate și din întâmplare cineva din familia mea sau din apropiații mei, nu mai știu, mi-a dat ideea de a depune dosarul și în România. Uite că așa și am făcut. Și acum sunt aici în România, o țară dragă mie.
Venind aici în România pentru a face o facultate totul a început să se să schimbe în viața mea. Începând de la modul de vorbire, noi prieteni, activități, plecări, călătorii, mâncare. Practic am început a-mi construi încetul cu încetul o nouă casă, aici în România. Nu pot spune că a fost ușor, dar rezultatele au contat mult mai mult decât munca și efortul depus și pentru asta pot spune că sunt un om norocos.
Dar norocul ți-l faci doar prin muncă și ăsta este un lucru cert!
În ce proiecte ești implicată în prezent?
Zi de zi mă implic activ în viața de student și încerc prin munca mea să atrag și alți omuleți să facă la fel. Am multe proiecte la care țin foarte mult și de care îmi este foarte greu să mă despart. Când am venit în Suceava, fiind locul în care eu îmi fac studiile, am intrat în organizația GIRB Suceava, care mi-a devenit a doua familie. Am progresat prin a fi membru activ în cadrul acestei organizații, asta a fost timp de un an din câte țin eu minte, apoi am devenit vicepreședintele acestei organizații, coordonând departamentul de proiecte. În cadrul acestui departament am organizat mai multe proiecte pliate pe tot ceea ce înseamnă viața de student aici în Suceava și ne-am axat pe obiectivul de a susține și încuraja micii absolvenți de liceu care vin din Republica Moldova pentru a-și face studiile în România. Aici am lucrat pe mai multe paliere pentru a putea însuma un rezultat bun la sfârșit.
Un alt proiect la care țin tare mult este Teatrul Fabulinus, care s-a fondat în noiembire 2011 sub coordonarea domnului regizor, actorul domnul Ion Sapdaru. Avem 3 premii, 2 specacole unul de Caragiale și unul de Matei Vișniec. Acum lucrăm la două spectacole de Cehov. Avem plecări în țară și acum în septembire mergem și în străinătate cu spectacolele noastre. Mergem în Ucraina și Republica Moldova, un turneu de excepție.
Când ai început să faci voluntariat ?
Totul a început atunci când m-am implicat într-un proiect cu privire la prevenirea HIV/ SIDA. A fost o experință minunată care s-a încununat cu succes, apoi am continuat cu Senatul Liceului în care am mi-am făcut studiile, apoi Teatru Fabulinus, Cercul de drept Internațional, Radio USV, Student reprezentant în cadrul CAF. Nu pot spune că voluntariatul mi-a schimbat viața, dar cert este faptul că mi-a impulsionat-o spre un drum mai bun și sper eu unul de succes.
De multe ori afirm că doar prin multa-multă muncă vom reuși să creștem, să fim mai buni și mai de succes. Doar astfel vom reuși să arătăm lumii și celor din jur că totul depinde de noi.
Ce este voluntariatul?
Voluntariatul este ceva important ce trebuie să facă parte din viața oricărui om, într-o limită mai mare sau mai mică, dar să existe. Beneficiile sunt covârșitoare, începând de la faptul că cunoștii mulți oamenii, socializezi, apoi înveți să socializezi corect, călătorești, cunoști multe lucruri noi, etc . Sunt multe de adăugat, cert est faptul că VOLUNTARIATUL trebuie de făcut. Apucă-te, tinere chiar acum de el, nici nu știi ce îți rezervă viitorul!
Ce ai schimba în Moldova dacă ai avea posibilitatea ?
Știu că pot schimba ceva în Moldova, doar că e nevoie de a sta mai mult timp aici, ceea ce la ora actuală nu mă avantajează. Aș schimba multe lucruri, dar întâi și întâi de toate atitudinea oamenilor ar trebui de schimbată prin faptul că aceștia ar trebui să fie mai buni, mai liniștiți și mai înțelegători. În plan educațional la fel ar fi multe de schimbat, dar cred că CORUPȚIA ȘI CUMĂTRISMUL, astea ar trebui distruse. Sincer, mă omoară când aud colegi de-ai mei din liceu care spun că pentru un examen la facultate dau bani pentru a-l trece, e îngrozitor fraților, e îngrozitor! Statul ar trebui întâi și întâi de toate să investească în educație și după în alte sfere ce sunt problematice în Moldova.
Daniela Timofti