"Voluntariatul mă face creativă", interviu cu Maria Olaru, voluntară SPFM
Tânără activă, ambițioasă, inteligentă și creativă. Pentru ea voluntariatul nu este format doar din zâmbete și cântece, ci de fapt este mult mai greu decât ar crede cineva. Eroina noastră este Maria Olaru, voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova din iulie 2012. Masterandă în anul I la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, programul Consiliere pentru problemele de familie, la Univesitatea de Stat din Moldova. Și povestea continuă…
1. Ce părere ai despre voluntariat?
Modul prin care poți să-ți manifești personalitatea, să fii remarcat și util în societate. Voluntariatul înseamnă efort, dedicare, salturi în întuneric, și toate acestea gratis. Toate acestea fără garanția unui succes. Și totuși, voluntarii sunt cei mai veseli oameni pe care i-am întâlnit. Voluntariatul este asemeni unei facultăți: învățăm, ne autodezvoltăm, ne formăm deprinderi de viață, trecem prin încercări în cadrul diferitor activități, devenim mai responsabili,etc.
2. Care au fost motivele pentru care ai ales voluntariatul? Ce satisfacții ai avut?
Mi-am început activitatea ca voluntar la vârsta de 14 ani, fiind instruită după modelul de la Egal la Egal. Am fost interesată să particip, să-mi dezvolt capacitățile de comunicare și să fiu informată. Am învățat să nu fiu indiferentă față de problemelor altora și în final să-I ajut. În activitățile de voluntariat am descperit oameni-resursă de la care am învățat foarte multe, m-am împrietenit cu persoane active, interesante, buni coechiperi, devenid o tânără ambițioasă și puternică.
3. Ce consideri mai important: educaţia non-formală, cea academică sau îmbinarea celor două? De ce?
Consider că ambele sunt importante și sunt interdependente, asigurîndu-ne cu informația teoretică și aplicarea acesteia în practică. Nu putem să ne limităm la cunoștințele obținute în cadrul instituției, acestea nu au valoare dacă nu sunt transmise, aplicate în viața cotidiană. Îmbinarea educației școlare și extrașcolare sunt extreme de necesare pentru formarea cetățenilor activi, responsabili și cu un sistem puternic de valori morale, sociale.
4. Ce reprezintă pentru tine Societatea de Planificare a Familiei din Moldova?
SPFM reprezintă pentru mine societatea ce ne oferă suport informațional și ne poate îndruma corect în ceea ce privește sănătatea reproductivă și planificarea familiei. Sunt voluntară în acest ong, iar aici îmi formez atitudini corecte față de domeniul sănătății sexual-reproductive. SPFM aduce un aport enorm în asigurarea sănătății sexuale a familiei. Această organizație este importantă pentru susținerea relațiilor în familie și integrității ei, familia fiind cea care asigură sentimentul de securitate atît al copiilor, cît și al adulților, ajutîndu-i să facă față influențelor negative a unor factori ai mediului, iar în unele cazuri să se supună acestor influențe.
5. Care sunt principalele lucruri pe care le înveți ca voluntar?
Devii un OM ACTIV și interesat pentru tot ce se întâmplă în jurul nostru. Mă implic, sunt activă în luarea deciziilor, cultiv toleranța, îi ajut pe cei care au nevoie, perseverez, mă dezvolt, gândesc creativ, sunt pozitivă, responsabilă și am învățat cât de important e lucrul în echipă.
6. Ce recomandări ai pentru cei care doresc să devină voluntari?
Implicați-vă! ! Fiți cu sufletul deschis și pozitivi! Căutați oportunități și dezvoltați-vă! Atingeți-vă scopurile până la capăt și consolidați societatea din jurul vostru. Succese!!!
Interviu realizat de Mircea Mitrofan,
departamentul Media SPFM