Stela Cudalb:"Voluntariat am făcut şi continui să fac"
Stela Cudalb este asistent de programe al Fundaţiei Est-Europeană şi coordonator local pentru proiectul Fondul Comun II pentru Moldova al Organizaţiei Parteneriatului European pentru Democraţie, din Brussel. Pe lângă aceste responsabilităţi şi funcţii, Stela este o tânără căreia lumea societăţii civile îi este cunoscută foarte bine. Are o activitate frumoasă în domeniul voluntariatului şi nu doar. În ce alte activităţi mai este implicată Stela, citiţi în materialul de mai jos
Probabil că prima mea interacţiune cu societatea civilă a fost demult şi inconştient, fără a-mi da seama că mă implic anume într-un anumit proiect. Cred că de prin clasa a X-ea, m-am văzut implicată şi am considerat că respectivele activităţi sunt importante nu doar pentru mine dar şi pentru semenii mei. Am mers împreună cu colegii la un “teatru social” destinat combaterii HIV/SIDA după care, noi cei mai activ din sală, am distribuit broşuri şi pliante ce reflectau căile de transmitere a virusului şi metodele de protejare. Am considerat că nu e nimic frustrant să mergi pe stradă şi să distribui nişte pliante cu un design special şi informativ. Am făcut asta negândindu-mă că o fac pentru ceva, cred că în subconştientul meu era ideea de a face un lucru util şi simplu.
Am încercat să mă implic în maximum proiecte posibile. Până a veni la Fundaţia Est-Europeană am activat ca asistent de program pentru AFEW în Republica Moldova, o organizaţie internaţională care activează în domeniul prevenirii HIV/SIDA în RM dar şi în toată lumea de fapt. Sunt participant al schimbului de tineri din Georgia, am mers mereu la training-uri oferite de organizaţiile locale dar şi cele internaţionale penru a-mi dezvolta calităţile de leadership şi managerial; sunt participant al Modelului ONU în RM – proiect internaţional desfăşurat pentru prima dată aici în Moldova, în 2011 cu implicarea tinerilor din toată lumea.
Pentru mine este o satisfacţie enormă să muncesc într-un mediu precum societatea civilă. Eşti mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru: politic, economic, social, fenomene despre care se vorbeşte mereu în mass-media, dar noi cei din societatea civilă de fapt cunoaştem toate dedesubturile şi luptăm pentru o societate durabilă. Nu mint, e greu, uneori foarte greu, dar datorită colegilor şi perseverenţei se reuşeste sută la sută. Pentru mine de asemeni e motivant să lucrez în acest domeniu, am exemple extraordinare în faţă, care prin activismul civic contribuie la dezvolatrea ţării noastre.
Conferinţa recent organizată „Egalitatea de Gen pentru o Societate Durabilă” a avut scopul de a promova egalitatea de gen în societate, politică şi în procesele decizionale, în sectorul public şi business, fapt care încă lipseşte în societatea nostră. Structurată pe aceşti piloni, noi organizatorii am ieşit cu o schiţă de document (nişte recomandări-cheie) care urmează să fie transmisă tuturor participanţilor şi suntem convinşi că ele vor avea efectul scontat.
Voluntariat am făcut şi continui să fac. Poate deja nu atâta timp dedic pentru această activitate precum în anii de liceu sau studenţie, dar cu orice ocazie dacă gasesc timp o fac. Îmi place să fac lucruri utile pentru copii şi bătrâni, cred că alte pături din societate se dezvoltă şi fără ajutorul meu!
Iuliana Mămăligă