În Văsieni sunt mai puțini voluntari decât mi-aș fi dorit!

poza_interviu2

Este tânără, dinamică și mereu în acțiune. Dacă nu e la locul de muncă atunci cu siguranță o găsești implicată într-o activitate care nu-i aduce profit material ci profit spiritual. Faceți cunoștință cu Parascovia Topada din satul Văsieni, care de mai bine de 8 ani practică voluntariatul și încă nu s-a plictisit.

Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Dacă ar fi să rezumez semnificația activității de voluntariat la patru cuvinte, acestea ar fi cu siguranță: atitudine, implicare, schimbare și maturizare. Voluntariatul reprezintă în egală măsură, posibilitatea de a contribui atât la dezvoltarea comunității, crearea bunelor practice cât și la oportunitatea de a mă dezvolta profesional și personal.

De când practice voluntariatul și cine te-a motivate să te implicit social?

Am început să mă implic în activități de voluntariat în clasa a 11-a de liceu. Un rol deosebit la început l-a jucat Nina Mihalache, pe atunci deținea funcția de psiholog școlar și președinte  al AO Copii Aspiră spre Ideal. La început avantajele pe care le sesizam se rezumau la socializare. Am devenit conștientă, însă, de impactul activității de voluntariat abia când îmi făceam studiile la universitate.

În Văsieni sunt mulți tineri activi? Care e diferența dintre semenii tăi care se implică și cei pasivi?

În Văsieni sunt mai puțini voluntari decît mi-aș fi dorit să fie, dar cu siguranță sunt mai mulți decât în alte localități. Îmbucurător este că mai muți tineri conștienzează importanța implicării în activități de voluntariat pentru dezvoltarea abilităților personale. Tinerii care se implică în activități de voluntariat au dezvoltate mai bine abilitățile de comunicare și prezentare în public, cultura generală este semnificativ mai ridicată, se integrează mai ușor în societate. Și-au structurat mai clar scopurile persoanale, inclusiv atitudinea civiăa este mai dezvoltată și găsesc mai ușor soluții la problemele cu care se confruntă ei sau grupul social pe care-l reprezintă.

Ce proiecte din activitatea de voluntariat te-au marcat?

Fiecare proiect în care am fost implicată a contribuit la dezvoltarea mea. Proiectele au fost diferite astfel încat am reusit să acumulez câte un set de competențe diferite de la fiecare experiență. Foarte multe lecții am învățat în proiectul Caravana pentru Drepturile Omului, un proiect ambițios pe care l-am coordonat și implementat în 20 de raioane.

Unde ai vrut sa faci voluntariat și nu ai reușit?

Mi-am dorit să fac voluntariat internațional, dar anumite circumstanțe nu îmi permit la moment să îmi relizez visul. Așa că încă îl păstrez în fază de proiect.

Ce dorești tinerilor activi?

Să aibă parte de inspirație și cât mai multe oportunități de a se implica.

Dar celor pasivi?

Să conștientizeze că voluntariatul este o șansă unică de a-și dezvolta competențe furând de la cei cu experiență, de ași crea un CV bun și de ași asigura un job chiar aici în țară.

 

Sabina COTOROBAI

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola