"Am învățat cum să iau decizii corecte și să fiu puternică", interviu cu Mihaela Solovei, voluntară SPFM

299890_237797229608225_1383258840_n

Creativă, sociabilă și prietenoasă. Apreciez la ea simțul obiectivității de care dă dovadă tot timpul, înțelepciunea și flexibilitatea în gândire. Eroina interviului nostru este Mihaela Solovei, voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM). Mihaela este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specialitatea Educație civică, Universitatea de Stat din Moldova. Printre pasiunile ei sunt: hipismul, plimbările în natură și muzica. Vă invit să o cunoașteți!

1. Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului? Activitatea mea de voluntariat a început în clasa a VIII-a la Centrul de Resurse pentru Tineri "UNIT" din raion. Acolo eram implicată în diverse proiecte, iar cel mai de succes proiect a fost Școala de Liderism. În cadrul acestui proiect am învățat cum să iau decizii corecte și să fiu în același timp puternică, de asemenea mi-am descoperit noi abilități de a fi un lider bun. Proiectul în sine prevedea implicarea copiilor în luarea deciziilor și participarea acestora în dezvoltarea proiectelor cu scop comunitar. A fost prima mea experiență de activism civic care m-a făcut să îmi doresc și mai multe participări. Am realizat două proiecte, soluționând problemele comunitare din localitate. Sunt mândră de realizările mele.

2. Care a fost prima asociație în care ai ales să te implici? Cei care mi-au deschis calea spre voluntariat a fost ONG-ul Geronimo. Aici am început să descoper succesele și clipele de neuitat. Orele pe care le practicam acolo în fiecare sâmbătă urmau a fi discutate și dezbătute, chiar puse în aplicare de administrația publica din localitate (APL). Pe parcurs am crecut în cadrul ong-ului și ulterior ne-am format ca tinerii consilieri ai APL. Grupul nostru țintă erau tinerii, iar menirea noastră era să identificăm și să le soluționăm problemele cu care se confruntă.

3. Ce reprezintă SPFM pentru tine? Pentru mine Societatea de Planificare a Familiei din Moldova înseamnă amintiri frumoase, un mod de viață sănătos, prieteni care sunt gata să sară în ajutor, clipe de neuitat, zâmbete și bucurii trăite împreună.

4. Ce înseamnă o asociație de tineri dezvoltată? O asociație dezvoltată urmărește să înzestreze tinerii cu abilități pentru viață, să producă schimbări benefice pentru ei, pentru comunitate, pentru urmașii lor. O astfel de asociație este una activă, care se respectă, dezvoltă potențialul tinerilor, produce schimbări în societatea tinerilor și  nu numai, cultivă rezultate și talente.

5. Voluntariatul presupune acțiune, iar acțiunea produce experiență. Ce învață un tânăr care face voluntariat? Lucruri practice. Indiferent de profilul și responsabilitățile pe care le ai într-o organizație noi învățăm câte ceva pentru noi, pentru cei din jur. De exemplu, la SPFM am fost pusă în situații de comunicare cu tineri de diferite vârste, să organizez prezentări pentru instituții de învățământ, să particip la evenimente. În fața unor astfel de situații îți poți dezvolta abilitățile de comunicare, capacitatea de lucru în echipă și gestionarea corectă a timpului. Cu cât activitățile tale de voluntariat sunt mai diverse cu atât mai mult vei avea de câștigat. Succes!

6. În Republica Moldova, ți se pare că există interes pentru voluntariat din partea tinerilor? Da! În Moldova există un interes sporit al tinerilor spre implicare fiindcă obțin anumite abilități, capacități de lucru, plus experiență. O dată cu aprobarea Legii Voluntariatului, tinerii se pot bucura de facilități, experiență recunoscută la angajare în câmpul muncii pe viitor. Această lege a devenit un sprijin important pentru tinerii activi.

7.Ce recomandări ai pentru cei care doresc să devină voluntari? Dragi viitori voluntari, tinerețea este cea mai frumoasă perioadă a vieții, o dată cu ea apar cele mai deosebite momente. E frumos să fii tânăr, dar mai frumos este când ai cu ce te mândri, prin fapte bune și zâmbete pentru cei care mai triști ca noi. Implicați-vă în activități de volunariat, trăiți cu intensitate fiecare clipă și fiți demni de ceea ce sunteți.

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola