Victoria Dodon: Voluntariatul a ţesut o bună parte din personalitatea mea
Am întâlnit-o pe Victoria la un eveniment care promova ideea de a-ţi iubi jobul pe care îl ai. Ne-am salutat ca între jurnalişti şi nu m-a mirat nicio clipă că o voi găsi acolo. O ştiam o fire activă şi dornică de implicare în multe acţiuni. Orele de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM nu o încurcă să facă mult voluntariat, să fie mai mereu ocupată cu lucruri frumoase şi fără de care ea nu şi-ar imagina viaţa! Voluntariatul şi activismul civic i-a oferit posibilitatea de a călători şi vizita ţări precum Franţa, Polonia, Ucraina etc! Oare nu este unul din avantajele implicării civice?! Citiţi şi veţi afla!
Prima mea „ciocnire” cu noţiunea de voluntar am avut-o când am păşit pragul liceului, în oraşul natal. Atunci, am venit la Centrul de Zi „Dorinţa” datorită unei voluntare din Corpul Păcii, care m-a atras prin orele gratuite de engleză pe care le oferea. Aşa am ajuns să fac trei ani de voluntariat împreună cu pici şi tineri cu dizabilităţi. Odată venită la Chişinău, am devenit membru al Asociaţiei Obşteşti „PROPLUS”. O altă faţetă a experienţei mele de voluntar o reprezintă proiectele în care m-am implicat şi continui să o fac: proiecte de educaţie civică, implicare socială, pe tematica sănătăţii; proiecte de schimb cultural cu invitaţi străini şi plecări peste hotare.
Semnificaţia acţiunilor de voluntariat rezidă în valoarea şi impactul pe care îl au acestea. Când eram mai mică, citeam în ziare şi reviste despre diferiţi voluntari, şi mă gândeam de fiecare dată că ei sunt persoane foarte importante. Îmi doream şi eu să fiu la fel. Acum înţeleg că nu e vorba despre importanţa persoanei, ci gestului pe care îl face. Voluntariatul a ţesut o bună parte din personalitatea mea, şi m-au ajutat să creez la rându-mi un bine. Ţin mult la ceea ce am făcut, pentru că simt şi ştiu că am lăsat ceva în urmă.
Cu siguranţă, voluntariatul oferă o infinitate de beneficii. E experienţă, acumulare de cunoştinţe, luări de decizii, cedări. Te coci, te căleşti. Eşti mai tare şi mai pregătit. De aceea e preţios voluntariatul practicat din adolescenţă. Personal, îl valorific din plin. Voluntariatul mi-a dat oameni, networking, un lucru mai important ca multe altele în prezent. Şi m-a învăţat că nu există nu pot. Trebuie doar să-ţi doreşti cu adevărat.
De fiecare dată când întâlnesc adolescenţi pe care îi cunosc, îi încurajez să facă voluntariat. În orice domeniu, acolo unde le place mai mult. Important e să înceapă de mici, să prindă gustul. Pentru mine e cea mai bună şi funcţionabilă metodă de a îndemna pe cineva să îndrăznească şi să se implice.
Anul doi la facultate şi stagierea m-au convins, din fericire, că practica bate gramatica. De aceea, pe lângă facultate încep să activez pe domeniul jurnalismului, care îmi place enorm. De un an sunt membru Toastmasters International, organizaţie mondială de leadership şi public-speaking. Nu ezit să merg la traininguri şi seminare, să mă implic în sesiuni ale Parlamentului European al Tinerilor şi să ajut la organizarea diferitor evenimente sociale. Entuziasmul şi energia pe care mi le oferă o zi plină de muncă sunt garantul succesului meu.
Iuliana Mămăligă