"Trăiți-vă tinerețea! Fiți voluntari!", interviu cu Ecaterina Savenco, voluntară SPFM
În întreaga lume, milioane de oameni se implică în diverse acțiuni și programe de voluntariat. În Republica Moldova sunt mai puțini, însă cei care o fac, realizează lucruri frumoase. Eroina materialului de azi este o fire modestă, dar zîmbetul și glumele ei nu te las indiferent. Vorbim astăzi cu Ecaterina Savenco sau cum o numesc colegii voluntari Societății de Planidficare a Familiei din Moldova (SPFM) "Catea, Catiușa", originară din Căușeni. Catea și-a făcut studiile la Bender și acum este elevă în clasa a XII-a la Liceul Republican cu Profil Real din Chișinău. Vă invit să o cunoașteți și voi...
1. Ce presupune, în viziunea ta, voluntariatul?
Cred că voluntariatul reprezintă autodezvoltare prin intermediul ajutorului acordat benevol societății. Această activitate îmi dezvoltă abilitățile, deprinderile și personalitatea în general.Voluntariatul este sinonim cu Energia.
2. Cînd ai început activitatea de voluntar şi în ce a constat ea?
Voluntar am devenit încă din clasa a 6-a. Participam la diferite clăci ecologice, seminare, ofeream ajutor copiilor din familii social-vulnerabile şi mă implicam în diverse activități școlare.
3. Ce reprezintă SPFM pentru tine?
Soietatea de Planificarea a Familiei din Moldova e locul în care m-am regăsit ca voluntar, după o pauză de un an. Locul în care am făcut cunoștință cu o mulțime de oameni interesanți și care mi-a generat noi scopuri. În organizație întotdeauna îmi încarc bateriile cu energie, atmosfera este una deosebită iar cei de acolo întotdeauna mă primesc cu brațele deschise, îmi oferă ajutor și sunt informată sănătos.
4. Spune-ne despre acțiunile sociale în care ai fost sau ești implicată?
După posibilitate mă implic în orice activitate desfășurata de organizația în care activez și care mi-e dragă. De exemplu am fost implicată în organizarea Zilei Mondiale a Contracepției, am distribuit materile informative și am oferit tinerilor informații utile și sănătose. Educația sexuală e importantă pentru tinerii de azi iar dacă ești informată știi cum să prietenești cu Responsabilitatea. De asemenea am participat în calitate de voluntară la Festivalul Familiei, Festivalul Woodstock, Târgurile de ong-uri etc.
5. Ce ai câștigat de pe urma voluntariatului?
Voluntariatul mi-a dăruit cea mai mare bogăție a unui om: Amintiri de neuitat.
6. Ce mesaj transmiți tinerilor de azi?
Dragi semeni, nu ezitați să vă trăiți tinerețea! Învățați, veseliți-vă, iubiți, greșiți, simțiți viața din plin! Și dacă mai e loc în viața voastră pentru o faptă bună - Fiți Voluntari!
Interviu realizat de Mircea Mitrofan,
departamentul Media SPFM