Totul pentru viitor
Pe Marcel Butnaru l-am cunoscut datorita proiectului ,,Parlamentul Tinerilor din R.Moldova” el déjà fiind exparlamentar, iar eu abia pornisem pe aceasta cale, s-a aratat dornic sa ma ajute cu acest proiect si asa ne-am cunoscut.
Pentru Marcel Butnaru ar fi zeci de cuvinte care l-ar putea caracteriza, este un tanar active, intersat de sport si voluntariat. In prezent studiaza la Liceul "Litterarum" din Chisinau fiindc in clasa a XII-a si este un elev exemplar care isi dedica timpul libere activitatilor extrascolare.
Ai facut voluntariat, prin ce te-a atras?
Da am facut voluntariat. Chiar recent fac voluntariat ajutind echipa HAI -Moldova sa organizeze evenimentul de pe 12 mai. Voluntariatul l-am inceput inca de prin clasele a 8-9 cand initiam colectari de bani, haine pentru copii de la orfelinate. Am facut voluntariat si in Belgia in 2011, am ajutat la organizarea unui festival impreuna cu alti voluntari veniti din diferite colturi ale lumii. Voluntariatul inseamna mult pentru mine. Multe tari au ajuns la un nivel inalt de dezvoltare datorita ca sau implicat activ in viata de zi cu zi ca voluntari. Spre exemplu recent in Japonia cand au avut loc cutremurile, populatia nu a asteptat ca autoritatile sa le dea bani si ajutoare, dar sau implicat singuri si si-au ajutat vecinii. Daca populatia moldovenseaca ar intelege cand de important este voluntariatul, eu cred ca vom putea fi si noi o tara dezvoltata.
Povesteste-mi despre experienta ta in Parlamentul Tinerilor.
In parlamentul tinerilor am intrat in octombrie 2011 si am plecat in februarie 2012. Pot spune ca in ispita atacurilor si neregulilor din cadrul conducerii PT, am invatat multe lucruri noi si am avut o experienta destul de bogata. Am vazut ce inseamna sa fii deputat, cum se fac amendamente la legi si cum sa convingi alte persoane sa-ti sustina ideia. La mijloc de activitate am fost ales de fractiune ca presedinte al fractiunii liberalilor. Aceasta functie m-a facut mai responsabil si mai diplomat. As spune ca ce tine de organizare conducerea PT mai are de muncit, dar totusi indemn tinerii sa aplice la acest proiect pentru a intelege ce inseamna sa fii deputat.
Ai timp liber, ce faci cu el?
Nu prea pot spune ca am foarte mult timp liber. Dar chiar daca il am, citesc multe articole ce tin de activitatea politica din tara, blogurile personalitatilor politice si privesc emisiuni politice ( zambeste Marcel), in vacante imi ajut parintii. In fiecare sambata incerc sa dedic cat mai mult timp prietenilor cu care iesim sa ne distram in oras, iar duminica este ziua dedicata familie. In general sunt implicat in multe activitati, ceea ce imi ocupa timpul, insa nu privesc acest lucru ca o lipsa de libertate, ba din contra ma bucur pentru ceea ce fac.
Cum consideri activitatile extrascolare in viata unui tanar?
Activitatile extrascolare sunt foarte importante din punctul meu de vedere. Din nefericire sistemul nostru de invatamant nu prevede timp pentru elev/studenti dedicat curusurilor extrascolare, ceea ce este foarte rau, deoarece anume activitatii date tinerii isi formeaza cariera lor si afla cu adevarat ce le place. Societatea moldoveneasca este deprinsa sa invete mult si din toate ceea ce este gresit, deoarece multi tineri ajung in clasa a 12-a si nu stiu ce specialitate sa-si aleaga. Personal cred ca activitatile extra-curiculare ar trebui promovota de ministerul invatamintului, si ar fi si mai bine daca nota anuala ar depinde si de activitatile extra-curiculare.
In convorbirea mea cu Marcel am observat ca este un tanar care stie ce vrea de la viata, stie sa se aprezieze si sa spuna lucrurilor pe nume. M-a impresionat si faptul ca este inca tanar dar cunoaste atat de multe despre viata. Viata lui Marcel se imparte intre studii, familie, prieteni si activitati extrascolare, ca seminare, traninguri, cercuri de dezbateri etc. El este un tanar care spera sa faca ceva bun pentru Moldova, iar exemplul lui ar trebui sa-l urmeze inca multi elevi.
Daniela Timofti