„Activităţile mele de voluntariat pornesc de la 11 ani”
Activităţile mele de voluntariat pornesc de la 11 ani, când eram în clasa a V-a şi în cadrul Cetrului de Creaţie a Elevilor din or. Anenii Noi, împreună cu alţi semeni am lansat emisiunea „Ştrengăreii” . O emisiune destinată copiilor care era difuzată lunar la postul de radoi local şi aborda toate subiectele care interesau şi reprezentau copii. Pornind de la evenimentele de peste lună până la poezii, ghicitori, cântece şi interviuri cu diferiţi copii. Activitatea în cadrul acestei echipe mi-a dezvoltat semnificativ aptitudinile jurnalistie şi organizatorice, noi fiind şi cei ce lucram la scenariul emisiunii sub îndrumarea unui coordonator adult, bineînţeles. Ulterior, am devenit şi membru al Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor din L.T. „M. Eminescu” în cadrul căruia am organizat activitaţi de tip cultural şi social în şcoală, pentru a antrena tinerii în proiecte de dezvoltare a comunităţii.
Când am văzut anunţul pentru recrutare de voluntari Y-PEER pe civic.md m-au atras momentan doua cuvinte chiar din titlul avizului : „ educator de la egal la egal” şi „jurnalist”. Erau chiar domeniile în care doream să activez, care mă reprezentau şi la care mă pricepem cel mai bine. Şi plus la asta, sunt sigur că mandatul Y-PEER e unul foarte important şi oportumn pentru tinerii din Republica Moldova care au nevoie de informaţii corecte şi relevante în domeniul sănătăţii reproductive. Şi odată ce am aplicat şi am fost selectat m-am convins că anume Y-PEER, prin campaniile de informare, orele informative, instruirile, mesele rotunde, flashmob-urile, discotecile tematice, broşurile şi materialele informative distribuite asigură tinerii cu astfel de informaţii. Şi plus la asta, în cadrul reţelei am deosebita şansă şi să lucrez la buletinul „Fără TABU” care este o sursă extraordinară de informaţii de calitate şi extrem de utile pentru tineri .
Anul 2011 mi-a adus un premiu la Festivalul Voluntarilor, am aplicat la secţiunea “Cel mai bun eseu la tema: ‘Cum stimulăm voluntariatul la nivel local?”. Deoarece întotdeauna scrisul a fost o mare pasiune şi tema eseului mi s-a părut foarte captivantă nu am ezitat să încerc să particip şi eu. Mare mi-a fost surpriza ca în cadrul festivalului (foarte bine organizat, de altfel) să obţin şi un loc premiant. Mulţumesc tuturor care au contribuit la organizarea acestui festival, iar cei care doresc să citesacă eseul în întregime, o pot face pe blogul meu,http://raduartiom.wordpress.com/.
Deja mai bine de un an sunt redactor-şef la revista şcolară “Orizont” din L.T. "M. Eminescu" din or. Anenii Noi şi deja mai bine de un an, împreună cu alţi semeni din colegiul redacţional încercăm să edităm o revistă de şi pentru elevi. O revistă care să pună accentul pe tineri, pe voluntariat, pe succesele elevilor, pe relaţia profesor-elev, pe şcoala care să nu însemne numai ore şi teme, ci şi activităţi extracuriculare, activităţi interactive în cadrul cărora tinerii să-şi manifeste aptitudinile şi să se dezvolte ca personalităţi. Elevii se interesează de revistă, o citesc şi mai nou, îşi exprimă şi ei opiniile într-o rubrică special rezervată pentru ei.
Eu întotdeauna am văzut în sărbătorile de iarnă mult mai mult decât miros de portocale, Moş Crăciun şi tradiţionala masă festivă. Mereu am crezut şi cred cu vehemenţă că aceste sărbători sunt un prilej minunat de a visa, de a-ţi pune o dorinţă şi de a face totul pentru a aduce visul la realitate. Prin urmare, dragi prieteni, asta vă doresc şi eu, ca acea dorinţă pe care ne-o punem cu toţii în primele clipe ale noului an să ia conturul realităţii. Toate ideile voastre, iniţiativele să se bucure de succes şi tot ceea ce faceţi să fie un pas spre schimbare. Curaj, putere, voinţă, sănătate şi cât mai mult timp, că el niciodată nu e de ajuns. Nu uitaţi niciodată că noi, tinerii, contăm şi că viaţa noastră, a tuturor, depinde doar de noi şi schimbarea (de care am pomenit atât de mult) tot de noi. Un 2012 plin de succese şi cît mai multe actualizări ale CV-ului !
Iuliana Mămăligă