Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

frule

"Este totuşi o satisfacţie sufletească profundă pentru mine să lucrez cu tinerii "

Despre tineri, voluntari, proiecte şi societate civilă într-un interviu cu dna. Carolina Budurina-Goreacii, director de programe în cadrul Comitetului Internaţional pentru Diplomaţie Civică.

29099_104852352892336_100001027167102_42354_2201675_nDna. Carolina Budurina –Goreacii, funcţia de director de programe pe care o exercitaţi, presupune multe avantaje dar şi responsabilităţi. Cam care ar fi aceste momente?

Activitatea în cadrul organizaţiilor nonguvernamentale este una deosebită.Mai bine de cîţiva ani am activat ca lector voluntar de la egal la egal la Centrul de Promovare a Drepturilor Femeiii „La Strada”, gustul pentru implicarea în activităţi civice cultivîndu-se în special acolo!

Ulterior am fost angajată în cadrul Comitetului Internaţional pentru Diplomaţie Civică (ICCD), activitatea mea prepusunînd într-adevăr multe avantaje, dar şi un şir de responsabilităţi. Pe lîngă faptul că am misiunea de a coordona/organiza mai multe evenimente, acţiuni civice pentru comunitate, un rol deosebit mi se atribuie să comunic permanent cu oamenii. Însă este o muncă ce o fac cu dedicaţie.Avantajele pe care le obţin activînd în cadrul organizaţiei ţin mai degrabă de creşterea pe plan personal, dacă e să mă refer la acumulare de experienţă, consolidare de capacităţi, cunoştinţe, abilităţi. Este totuşi o satisfacţie sufletească profundă pentru mine să lucrez cu tinerii, mereu găsind la ei ceva nou, interesant, deosebit şi minunat...

Comitetul unde activaţi are focusate mai multe priorităţi şi publicuri.  Povestiţi-mi vă rog despre ele.

Priorităţile noastre reies din valorile de bază şi obiectivele strategice stipulate în statutul organizaţiei, acestea focusîndu-se pe consolidarea poziţiei civice în Europa de Est, promovarea politicii de gen în Republica Moldova, îmbunătăţirea şi perfecţionarea continuă a planificarii strategice a organizaţiei, precum şi sporirea participării tinerilor în procesele democratice ale societăţii.

În acest sens, în vederea realizării acestor sarcini desfăşurăm diverse activităţi civice, sociale ce au menirea de a îmbunătăţi situaţia tinerilor din zona rurală a ţării şi regiunea tranistreană, de a–i încuraja să se implice mai activ în procesul de luare a deciziilor în comunitatea lor, etc., de a face lucruri frumoase în ultima instanţă.

Cum  stimulaţi activităţile de voluntariat în cadrul ICCD?

Anul 2011 a fost unul cu rezultate mari pentru echipa noastră. Toamna am numărat noi voluntari „bobocei”, tineri care participă alături de noi la activităţile organizate.  Voluntarii ICCD sînt încurajaţi să participe individual la diverse seminare, traininguri, care contribuie nemijlocit la acumularea de noi experienţe, capacităţi, abilităţi personale.

Toamna aceasta am avut experienţa de a găzdui şi 2 stagiari, tinerii fiind implicaţi intensiv atît în procesul de instruire, cît şi în activităţi practice.

Cea mai recentă campanie socială pe care aţi efectuat-o , a fost bazată pe discriminarea femeilor în cîmpul muncii. Care au fost rezultatele finale.

La moment demarează proiectul „Nondiscriminarea femeilor tinere într-o societate democratică”, care este implimentat graţie suportului financiar al UNDP.

Printre activităţile organizate s-a numărat şi desfăşurarea a 4 campanii de informare în raioanele de nord ale ţării Şoldăneşti, Rezina, Orhei şi Floreşti. Aceste campanii au avut mesajul de a informa membrii societăţii cu privire la stoparea fenomenului de discriminare a femeilor în cîmpul muncii, dar şi de a le convinge că ele au aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii.

Rezultatele proiectului se focusează pe identificarea cazurilor de discriminare a femeilor în cîmpul muncii sau la locul de muncă, dar şi pe concentrarea eforturilor pe litigare strategică.

Ce acţiuni  îşi propune ICCD pentru anul următor?

Reieşind din direcţiile sale strategice, anul 2012 pentru echipa ICCD rămîne a fi la fel unul plin de speranţe şi încredere în obţinerea noilor indicatori organizaţionali şi rezultate frumoase.

Ne propunem să consolidăm poziţia organizaţiei la nivel naţional, dar şi internaţional; să avem parteneri stabili şi de încredere, astfel ca acţiunile noastre focusate pe promovarea valorilor democratice, a consolidării societăţii civile, a promovării drepturilor omului, în special pe dimensiunea de gen să devină o schimbare constructivă pentru întreaga societate moldovenească.

În pragul sărbătorilor de iarnă, aş vrea să felicit cu această ocazie întreaga echipă ICCD, reprezenanţii ONG-urilor cu care am colaborat, care ne-au susţinut şi au avut încredere în noi. Le doresc un sincer la mulţi ani şi multe realizari frumoase în anul care vine!

Iuliana Mămăligă

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola