Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor: peste 100 de producători din Moldova învață ce este acest principiu și cum se aplică

EBA1EBA2În perioada septembrie – octombrie, Asociația Businessului European a organizat trei ateliere de informare pe tema Responsabilității Extinse a Producătorului, o politică de mediu esențială și obligatorie pentru toate companiile care produc, importă sau exportă produse ambalate. Scopul acestor sesiuni a fost de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul producătorilor autohtoni cu privire la noile modificări legislative de care trebuie să țină cont. 

Atelierele, desfășurate sub tematica „Răspunderea Extinsă a Producătorilor pentru Deșeurile de Ambalaje: Cerințe legislative privind înregistrarea, raportarea și plata taxei de mediu”, au avut loc în trei centre economice cheie ale țării – Chișinău, Bălți și Comrat. Schimbările legislative influențează activitatea tuturor companiilor, iar cunoașterea noilor reglementări devine esențială. Peste 100 companii din diverse domenii ale economiei au participat activ la aceste seminare. 

Totuși, pentru mulți antreprenori, principiul Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP) este încă necunoscut, din cauza lipsei de informații actualizate și a cunoștințelor privind utilizarea sistemelor de gestionare a deșeurilor. Începând din 2023, agenții economici trebuie să se înregistreze în Sistemul Informațional Automatizat – Managementul Deșeurilor (SIA-MD), pentru a putea plasa pe piață produse care generează deșeuri de ambalaje în procesul utilizării. 

„Deoarece REP este un principiu nou, participanții au multe întrebări legate de implementarea sa practică. În cadrul întâlnirilor noastre, oferim detalii, exemple de bune practici și explicăm clar ce trebuie să îndeplinească producătorii. Prin aceste sesiuni de informare, ne propunem să creștem nivelul de conștientizare al companiilor din Moldova în ceea ce privește administrarea deșeurilor produse, precum și să clarificăm obligațiile și drepturile lor", a declarat Eugen Cozmulici, Manager pe Politici și Advocacy, EBA Moldova. 

Cele mai frecvente greșeli comise de producători includ identificarea incorectă a obligațiilor de raportare și valorificare, metode de calcul nerelevante, estimări și calcule eronate, lipsa documentelor de trasabilitate sau documente neconforme, precum și nedeclararea ambalajelor reutilizabile sau lipsa dovezilor pentru acestea. 

Compania produce, dar și plătește ceea ce poluează 

În practică, REP include un set de responsabilități ale producătorului unui produs începând de la stadiul de proiectare și design al ambalajului, până la stadiul de post consum. Pe final, producătorului îi revine obligația să colecteze ambalajul rămas și să asigure reciclarea lui așa încât să asigure protecția mediului înconjurător, ceea ce include și cheltuieli suplimentare, cum ar fi: colectarea, transportarea, sortarea, valorificarea, informarea populației și altele.  

Compania producătoare este obligată, așadar, de a-și asigura un sistem de colectare și administrare a deșeurilor, fie acesta colectiv sau individual. În Republica Moldova, majoritatea companiilor cu produse ambalate aleg un sistem de colectare colectiv, ceea ce presupune o eficientizare a resurselor companiei: eliberarea de obligația plății taxei de mediu pentru ambalaje, posibilitatea de a reduce impactul negativ al deșeurilor asupra mediului și o suport în respectarea cerințelor legale legate de gestionarea deșeurilor de ambalaje. 

Sesiunile de instrusire au fost organizate cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.