O vizită de monitorizare, o adevărată lecţie de educaţie civică, o adevărată lecţie de viaţă





Deja de o lună activez în cadrul proiectului „Şcoala Viitorilor Profesori de Limba Engleză” în calitate de asistent de proiect. O lună, care pare a fi atît de puţin, dar cu atîtea evenimente memorabile, care m-au marcat într-un fel sau altul. Citeam undeva că pe parcursul întregii vieţi, cel mai bine,  memorizăm extrimităţile: mare – mic, bun – rău, alb – negru. Aşa mi s-a întîmplat şi mie: chiar şi azi îmi aduc aminte prima vizită de monitorizare la una din instituţiile partenere în cadrul proiectului. Era vineri, 4 decembrie, la Şcoala de Tip Internat pentru Copii Orfani şi Copii Rămaşi fără Îngrijirea Părinţilor, din mun. Bălţi, lecţie promovată de către două voluntare – Avricenco Tatiana şi Babără Olga – alături de dna Virsavia Marinescu, mentor în cadrul proiectului care a coordonat activităţile extracuriculare în limba engleză promovate la această insituţie în perioada noiembrie – decembrie 2009.

Cînd am intrat în sala de curs, era aproape de ora 3, oră care ar părea c-am tîrzie pentru o lecţie, mai ales pentru clasa a 5-a; dar, spre surprinderea mea, am văzut copii care aveau atîta bucurie în ochii lor şi păreau atît de fericiţi să ne vadă, că aveai impresia că ne aşteaptă întreaga zi. Stăteau la locurile lor, pregătiţi, cu caieţelele în faţă şi gata să noteze ceva nou în orice moment. Lecţia a trecut foarte repede, deşi a durat o  oră şi jumătate. S-a promovat într-o atmosferă veselă şi caldă, prin jocuri interactive şi exerciţii în limba engleză. Voluntarii au reuşit să capteze atenţia copiilor prin materialele elaborate de ei şi resursele achiziţionate prin intermediul grantului din partea Ambasadei SUA, fapt ce le-a permis copiilor să memorizeze foarte bine noul material, să se bucure de comunicarea prin joc cu voluntarii şi să se odihnească activ.

La finele lecţiei, copiii ne rugau să mai rămînem şi să ne mai jucăm cu ei, căci în aşa mod înţeleg mai bine şi memorizează mai uşor cele învăţate la lecţia de limba engleză şi în acelaşi timp se recrează. Ne-au spus că ne aşteaptă cu nerăbdare şi data viitoare şi ne-ai rugat să venim numaidecît.

Aşa a fost prima activitate la care am asistat, activitate ce m-a făcut să înţeleg adevărata valoare a acestui proiect care reuseşte să promoveze voluntaiatul ca formă de dezvoltare profesională şi cetăţenia activă dar şi dreptul copiilor din grupurile de risc la educaţie de calitate şi odihnă activă. Trebuie să mergi la Şcoala pentru Copii Orfani şi Copii rămaşi fără Îngrijirea Părinţilor din mun. Bălţi, să intri în orice clasă şi să priveşti în ochii acestor copii ca să înţelegi cît de importante sunt pentru ei activităţile extracurriculare organizate în cadrul proiectului „Şcoala Viitorlor Profesori de Limba Engleză”. Acesată vizită a fost pentru mine o adevărată lecţie de educaţie civică, o adevarată lecţie de viaţă.

Cu drag,

Alina Negru,

asistent de proiect

Posted in Staff Recollections

Posted: 2010-01-05 08:23:35

Citeste articolul/Sursa