Amnesty International Moldova a premiat câştigătorii concursurilor dedicate drepturilor omului



Amnesty International Moldova a premiat câştigătorii concursurilor dedicate drepturilor omului

21 decembrie 2009. Amnesty International Moldova a desfăşurat ceremonia de decernare a premiilor în cadrul  concursurilor „Cea mai bună fotografie” şi „Cel mai bun material jurnalistic” în domeniul drepturilor omului. Pentru al doilea an consecutiv, AIM organizează concursuri pentru studenţi, cu scopul de a încuraja tinerii interesaţi de activitatea de apărare a drepturilor omului.

În cadrul concursului pentru „Cel mai bun material jurnalistic” au fost premiaţi:

Iurie Sănduţă, USM – Premiul I (1000 lei)
Victor Moşneag, USM – Premiul II (700 lei)
Silvia Pojoga, USM – Premiul III (500 lei)

Pentru a participa la concurs, studenţii facultăţilor de jurnalism trebuiau să expedieze un material jurnalistic pe una din temele: Tortura şi tratamentele inumane, Violenţa împotriva femeilor, Libertatea de exprimare şi Pedeapsa cu moartea. Materialele au fost apreciate de un juriu competent, format din specialişti în domeniu: Alina Radu, Ziarul de Gardă; Corina Cepoi, Centrul de Jurnalism Independent; Petru Macovei, Asociaţia Presei Independente, Vasile Botnaru, Europa Liberă.

În cadrul concursului „Cea mai bună fotografie în domeniul drepturilor omului” s-au oferit premii studenţilor:

Victor Buzu, Facultatea de Arhitectură, UTM - Premiul I (1000 lei)
Alexandru Golik, UTM – Premiul II (700 lei)
Alexandra Ciobanu, Facultatea Limba şi Literatura Străină, Universitatea „Alecu Russo”, Bălţi - Premiul III (500 lei)

La ediţia din acest an a concursului pentru „Cea mai bună fotografie” au fost invitaţi să participe studenţii de la toate instituţiile universitare din Republica Moldova. În competiţie s-au înscris 26 de studenţi din Chişinău şi alte regiuni, care au realizat fotografii pe una din temele: Tortura şi tratamentele inumane, Violenţa împotriva femeilor, Libertatea de exprimare. Din comisia de jurizare au făcut parte: Vasile Botnaru, jurnalist, directorul Postului de Radio Europa Liberă; Nicolae Pojoga, fotograf, profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice; Constantin Grigoriţă, fotograf, ziarul Timpul.

Juriul a selectat cele mai bune 15 fotografii, care vor fi prezentate în cadrul Expoziţiei de fotografie şi caricatură dedicată drepturilor omului. Expoziţia va fi deschisă, începând cu data de 23 decembrie 2009, în incinta Salonului de fotografie „EuroFotoArt” (Casa Presei, Puşkin, 22).

În cadrul ceremoniei de decernare, toţi studenţii au primit certificate de participare şi cadouri din partea Amnesty International Moldova. Partea oficială a evenimentului a fost succedată de un fourchett, în timpul căruia participanţii au discutat despre concurs, dar şi despre alte probleme ce îi preocupă, au făcut schimb de păreri şi au avut ocazia să-şi admire lucrările, expuse într-o expoziţie în cadrul oficiul AIM.

Amnesty International Moldova mulţumeşte participanţilor pentru interesul manifestat faţă de problemele ce există în sfera de apărare a drepturilor omului şi implicarea în acţiuni ce promovează drepturile omului. Totodată, apreciem contribuţia deosebită a membrilor juriului la buna desfăşurare a concursurilor, remarcând obiectivitatea şi profesionalismul înalt manifestat în examinarea şi selectarea câştigătorilor.