Victimele autostrazilor nu vorbesc



pe-zebra1.jpgSaptamana Nationala a Voluntariatului 2009 s-a incheiat cu o actiune in sustinerea dreptului pietonilor de a traversa strazile fara riscuri. Astazi, 5 iunie, organizatia neguvernamentala Tineri si Liberi a organizat un flashmob care a intrunit in centrul capitalei mai multe vedete sub lozinca "Unde-s zebrele din Chisinau?".

Antonita Fonari, lidera acestui ONG, a explicat ca pe strazile Chisinaului chiar e nevoie de voluntariat, care ar ajuta participantii la trafic sa inteleaga ca pietonii au dreptul de a traversa in siguranta la zebra. S-a recurs la ajutorul vedetelor autohtone, care au fost invitate la un flash-mob, ce ar aminti soferilor ca si caii-putere opresc la trecerea de pietoni.

Actiunea a fost interesanta, chiar daca unele vedete care au promis sa vina - nu au mai venit si chiar daca strazile capitalei erau azi impanzite de agenti de circulatie. Lumea a fost sensibilizata de prezenta lui Cristi Aldea-Teodorovici, care si-a pierdut parintii, dar si pe bunul prieten de familie Grigore Vieru, in accidente rutiere.

Ziarul de Garda a dedicat acestei teme a accidentelor rapitoare de vieti mai multe subiecte. Iata aici un articol despre stalpul de beton care a curmat viata lui Grigore Vieru.
http://garda.com.md/investigatii/ultimul-cuvant-grigore-vieru

Un articol de investigatie despre crima si accidentul de la Urziceni, care ni i-au furat pe Doina si Ion. http://www.garda.com.md/14/investigatii/1.php

Istoria unui baiat care a fost omorat de ziua lui de nastere pe o zebra din Chisinau, povestita de mireasa lui imbracata in doliu
http://www.garda.com.md/173/investigatii/1.php

Și cateva din articolele dedicate Lilicai Diaconu, fetita care si-a pierdut mama, unicul fratior si ambele surioare intr-un singur accident, care i-a lasat fata, trupul si inima pline de cicatrici. ZDG a organizat mai multe campanii in sustinerea acestui copil, dar mai e nevoie de foarte multe.


http://www.garda.com.md/112/social/

http://garda.com.md/social/un-martisor-pentru-o-carte

 

Ziarul de Garda