Reprezentantii APL, ONG si institutiilor publice din Polonia in vizita la colegii din Moldova
În perioada 10-14 mai, in cadrul proiectului „Dezvoltarea comunitatilor active in Moldova", un grup de reprezentanŃi ai ONG, APL si institutiilor publice din Polonia au efectuat o vizita de studiu in r. Calarasi si r. Singerei unde au discutat despre dezvoltarea comunitara activa a localitatilor din Moldova.
Activitatea a fost organizata de catre asociatia obsteasca Institutul de Instruire in Dezvoltare „MilleniuM" in parteneriat cu asociatia obsteasca Centre for Local Activity Support din Polonia in cadrul proiectului „Dezvoltarea comunitaŃilor active in Moldova" cu sustinerea financiara a Fundatei Soros-Moldova, Programul Est-Est: parteneriat fara frontiere.
În cadrul vizitei colegii din Polonia s-au intilnit cu reprezentanŃii APL: Presedintele raionului Singerei, Vicepresedintele raionului Calarasi, primarul or. Singerei unde au fost purtate discutii vis-a-vis de posibilitatea de colaborare intre localitaŃile din Republica Moldova si Polonia.
Au fost vizitate institutiile publice din raion (biblioteca, gradinita de copii, centre de asistenta sociala) si o serie de asociatii obstesti.
În rezultatul vizitei de studiu au fost identificate domeniile comune pentru viitoarea colaborare intre ONG, APL si institutiile publice din ambele tari, inclusiv a fost analizata posibilitatea de infratire a or. Singerei (Republica Moldova) si or. Brzeszcze (Polonia).
În perioada 11-12 Mai la Calarasi si 13-14 Mai la Singerei s-au desfasurat activitatile atelierelor de lucru in domeniul dezvoltarii comunitare active dupa metoda CAL (metoda utilizata in Polonia de mobilizare a cetatenilor in participarea la dezvoltarea comunitara).
În cadrul atelierelor de lucru au fost:
- informati reprezentantii ONG, APL si instituŃiilor publice din Moldova (r. Calarasi si Singerei) cu experienta ONG si APL din Polonia in domeniul dezvoltarii comunitare;
- familiarizati reprezentantii ONG, APL si institutiilor publice din Moldova cu metoda CAL de dezvoltare a comunitatilor active, prin vizionarea unui film;
- promovat un nou rol de institutii publice locale, prin prezentarea posibilitatilor de aplicare a metodei CAL si elaborarea proiectelor locale utilizind potentialul parteneriatului.
La finele atelierelor de lucru participanŃii s-au angajat de a promova metoda CAL in localitatile din r. Calarasi si r. Singerei.
Institutul de Instruire in Dezvoltare „MilleniuM" reprezinta o asociatie obsteasca de cercetare, instruire si dezvoltare, care activeaza pe o serie de domenii legate de: dezvoltare personala, dezvoltare organizationala, dezvoltare comunitara si dezvoltare parteneriate. Institutul „MilleniuM" activeaza in calitate de platforma comuna care reuneste persoanele preocupate de transformarea conceptului de colaborare si parteneriat intr-o practica curenta a vieŃii asociative din Republica Moldova. Pentru a afla mai multe despre activitatea Institutului „MilleniuM", accesati: www.millenium.ong.md
Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul proiectului „Dezvoltarea comunitatilor active in Moldova",
Vitalie Cirhana, tel: 069110076, e-mail cirhana@gmail.com