Scoala de Vara in domeniul Drepturilor Omului



În perioada 11-17 August 2008, Asociatia Promo-LEX a organizat Scoala de Vara in Domeniul Drepturilor Omului. Evenimentul a fost organizat la Baza de Odihna "La Popas" din satul Cocieri, raionul Dubasari. În cadrul scolii de vara au participat 23 de studenti ai facultatilor de drept, juristi si aparatori ai drepturilor omului din mai multe localitati din regiunea transnistreana: Dubasari, Tiraspol, Grigoriopol, Camenca, Harmatca, Parcani, Ribnita si Bender.

Programul scolii de vara a avut scopul de a dezvolta la participanti o intelegere critica a drepturilor omului si a responsabilitatilor, precum si de a facilita dezvoltarea atitudinii, comportamentului si abilitatilor de a le pune in aplicare in viata de zi cu zi.

Programul de sase zile a combinat prelegeri si discutii referitor la istoria si principiile drepturilor omului, mecanismele nationale si internationale de aparare a drepturilor omului, Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului, monitorizarea si promovarea drepturilor omului. Participantii au fost instruiti referitor la practica si procedura Curtii Europene pentru Drepturile Omului si despre procedura de depunere a cererii la CEDO.

De asemenea, participantii au fost incurajati sa initieze programe de asistenta juridica si programe educationale de promovare a drepturilor omului. În acest sens, participantii au fost informati despre regulile de organizare si administrare a programelor de asistenta juridica si organizatiilor in domeniul drepturilor omului. Participantii au aflat despre specificul programelor de educatie in domeniul drepturilor omului destinate adultior, diferitor grupe profesionale, tinerilor si copiilor.

Pentru a face programul scolii de vara mai interesant si eficient au fost organizate numeroase dezbateri tematice, jocuri si discutii interactive axate pe teme din domeniul drepturilor omului ca: non discriminare, interzicerea torturii si pedepsii capitale, educatia in domeniul drepturilor omului in scoala, rolul societatii civile in promovarea si apararea drepturilor omului, etc.

La finele scolii de vara majoritatea participantilor au manifestat dorinta de a promova drepturile omului in regiunea transnistreana prin intermediul lansarii initiativelor civice proprii. Toti participantii au ajuns la concluzia ca in regiunea Transnistreana exista o necesitate vadita de a promova drepturile omului prin intermediul educarii populatiei locale si incurajarii lor sa actioneze in virtutea acestor drepturi. Toti participantii au primit certificate de participare.

Scoala de Vara este parte componenta a proiectului "Educatie in domeniul Drepturilor Omului pentru tineri specialisti in domeniul dreptului din regiunea transnistreana a Republicii Moldova", proiect implementat cu suportul financiar al Ambasadei SUA in Moldova, prin intermediul Programului de Granturi Mici.

Olga Manole
Buletin Electronic Promo-LEX