Persoanele cu dizabilități vor participa la procesul de recepție finală a construcțiilor



Majoritatea clădirilor din Republica Moldova nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități. În acest context, poate fi constatat că după patru ani, procesul de implementare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, stagnează. Utilizatorii de scaun rulant, persoanele cu dizabilitate de vedere, părinții care au în îngrijire copii mici în cărucioare, persoanele în etate și alți reprezentanți ai grupului de persoane cu mobilitatea redusă sunt limitați de scări și alte bariere fizice în mișcările prin oraș. Aceste persoane sunt deseori nevoite să planifice foarte atent orice deplasare a sa sau chiar să renunțe la ea.

DSC00922

În perioada 5 – 31 ianuarie 2015 a avut loc o serie de instruiri organizate de către Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova, or. Chișinău şi Fondul „Mir Ravnîh Vozmojnostei”, or. Bender, cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Instruirile s-au desfășurat în incinta Centrului pentru Viață Independentă din orașul Vadul lui Vodă și au avut scopul de a forma experți în domeniul accesibilității infrastructurii construcțiilor pentru clădirile de menire socială.

Drept rezultat, în perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2015, s-a desfășurat ultima etapă a instruirii, în cadrul căreia a avut loc testarea cunoștințelor obținute de către tinerii experți. La eveniment a participat Domnul Veceslav Potop, Şef-adjunct al Inspecţiei de Stat în Construcţii, care a făcut parte din comisia de examinare și a înmânat certificatele ce confirmă abilitățile obținute.

Domnul Veceaslav Potop a solicitat datele de contact ale participanților la instruire pentru a fi invitați de către inspectorii raionali ca să participe la procesul de recepție finală a construcțiilor în regiunea în care locuiesc și a asigurat pe cei prezenți că Inspecția de Stat în Construcție o să insiste ca constructorii și beneficiarii imobililor să ceară părerea noilor experți referitor la nivelul de accesibilitate a clădirilor. Reprezentantul Inspecției de Stat în Construcții a subliniat necesitatea de a pregăti mai mulți experți în municipiul Chișinău, deoarece volumul de lucru este foarte mare și a menționat că astfel de instruiri sunt foarte importante și este binevenită ca să fie repetate.

În cadrul instruirii au participat zece tineri cu dizabilități, lideri din diferite regiuni ale Moldovei, care au inclus: Edineț, Comrat, Hâncești; orașele Bender, Tiraspol și Chișinău. Per total, instruirea a fost divizată în trei sesiuni de studii a câte două zile fiecare și o sesiune de evaluare. Printre temele studiate s-a regăsit: definirea modelului medical și modelului social al dizabilității, tipurile de dizabilitate și stereotipurile din societate față de persoanele cu dizabilități; accesibilitatea, standarde și normative în domeniul construcției, design universal și evaluarea tehnică a nivelului de accesibilitate.

Ludmila Golteanova, participanta din orașul Edineț, a menționat: „Această instruire îmi oferă șansa să activez într-un domeniu care vizează problemele pe care le întâlnesc eu, personal, având în vedere că sunt persoană cu dizabilități…” Ludmila a relatat că în prezent, în Edineț nu se întreprind măsuri pentru oferirea accesului liber pentru persoanele cu dizabilități și că doar datorită activismului anumitor lideri, abia recent a fost plasată o rampă la clădirea Casei de Cultură din orașul Edineț. “Obținerea acestui certificat mă va ajuta să contribui la accesibilizarea localității…”, susține noul expert.

Vitalii Panaitov, locuitor al orașului Comrat este un alt participant al instruirii. Vitalii menționează: „În orașul Comrat sunt puține rampe, iar celea care sunt nu se conformă standardelor de accesibilitate. În același timp tot mai mule persoane, utilizatoare de scaun rulant duc un mod de viață activ și ei necesită anumite adaptări. În Comrat, persoanele cu dizabilități, din păcate nu pot merge nici măcar la magazin pentru a procura cele necesare… Acum, cu obținerea certificatului, planific să lupt pentru dreptul la acces liber și pentru rezultate vizibile în regiune”.

 

Sesiunea de instruiri este una din activitățile prevăzute în cadrul proiectului finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Scopul proiectului este de a crea un mediu accesibil pe ambele maluri ale Nistrului pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele cu mobilitatea redusă.

Pentru informații suplimentare contactați Managerul Comunicare și Relații Publice, Mariana Morari:

tel/fax: 022 66-13-93

gsm: 069 648641   

e-mail: mariana.morari@motivation-md.org