Chişinăul are acum mai multe instituții fără bariere



În perioada 12 – 28 ianuarie 2015, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova or. Chișinău şi Fondul „Mir Ravnîh Vozmojnostei” or. Bender, cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, au instalat trei rampe de acces la clădiri de menire publică din orașul Chișinău. Instituțiile beneficiare au fost: Asociaţia Medicală Teritorială Ciocana, Școala Profesională nr. 6 din sectorul Buiucani și Direcția Asistență Socială Botanica. Rampele au fost construite cu respectarea standardelor de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități, iar costul aproximativ al lor este de 85 000 lei.

IMG 20150129 115151

Rampa de la Asociaţia Medicală Teritorială Ciocana deja este utilizată de persoanele cu dizabilități. Andrei Zorin, locuitor al sectorului Ciocana, utilizator de scaun rulant, a menționat: “Înainte, pe scările de la intrarea în instituție erau plasate șine paralele, care nu puteau fi utilizate. De fiecare dată, când mergeam, trebuia să rog trecătorii să mă ridice pe scări. M-am adresat la administrație de mai multe ori și am cerut să accesibilizeze intrarea, dar abia acum, datorită suportului din acest proiect, sper să devin mai independent. Acum drumul meu spre medic nu mai este limitat de bariere”. Pentru oamenii în etate și mamele cu copii mici din regiunea dată, rampa constituie o cale sigură, care deschide accesul egal la instituția medicală pentru fiecare cetățean. Trecătorii interogați s-au arătat încântați de construcția rampei.

Rampa de la școala nr. 6 va permite persoanelor cu dizabilități din regiunea dată să urmeze cursuri profesionale, ceea ce va face posibilă angajarea ulterioară a lor. La moment, peste 90% dintre tinerii cu dizabilități locomotorii sunt lipsiți de posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii, din cauză că nu au studii profesionale.

Direcției Asistență Socială Botanica prin participarea la acest proiect și accesibilizarea intrării va permite persoanelor beneficiare ale instituției de a se adresa după suportul necesar, fără a cere ajutorul rudelor sau trecătorilor.

Reprezentanții administrației instituțiilor care au participat în proiect, au fost deschiși spre colaborare și conform memorandumurilor semnate și-au asumat obligațiunea de a accesibiliza în fiecare instituție cel puțin câte o cameră de baie pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități.

Pe parcursul lunii februarie, cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, vor fi instalate încă patru rampe de acces în Chișinău și alte patru în orașul Comrat, iar Fondul „Mir Ravnîh Vozmojnostei” va instala câte 5 rampe de acces în oraşele Tiraspol şi Bender. Construirea rampelor este una din activitățile prevăzute în cadrul proiectului finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Scopul proiectului este de a crea un mediu accesibil pe ambele maluri ale Nistrului pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele cu mobilitatea redusă. Proiectul prevede și alte activități, printre care o sesiunii de instruire în domeniul accesibilităţii pentru tinerii cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului și îmbunătățirea Hărții Accesibilității, completarea ei cu clădiri din regiunea transnistriană.

Pentru informații suplimentare contactați Managerul Comunicare și Relații Publice, Mariana Morari:

tel/fax: 022 661 393

gsm: 069 648 641   

e-mail: mariana.morari@motivation-md.org    

web: www.motivatie.md