Campania €œDA pentru Educatia Civica si Noi si Legea€ de la Nord la Sud



dscn2933.jpgSeminarele regionale “Necesitatea reintroducerii dicsiplinelor scolare Educatia Civica si Noi si Legea ca subiecte obligatorii in curricula scolara” au continuat in zona de Centru si Sud in cadrul liceelor din Biesti, raion Orhei si din Selemet, raionul Cimislia. Aceste seminare fac parte din cadrul proiectului “Tinerii vor sa practice Democratia”, finantat de catre Ambasada SUA in Moldova, si implementat de catre ONG Centrul Inovatiilor Educationale.


De data aceasta seminarele s-au desfasurat in cadrul unor licee teoretice care au avut o experienta vasta in ceea ce priveste predarea Educatiei Civice si Noi si Legea. Tinerii si-au expus parerea in ceea ce priveste predarea acestor discipline. De asemenea au fost discutate punctele forte si cele slabe cit si atitudinea fata de obiecte obligatorii si cele obtionale.
            Echipa de implementare a proiectului a fost asteptata cu mult interes si entuziasm. Evenimentul s-a desfasurat cu usile deschise, la seminar fiind prezenti peste 30 tineri din localitatile in care s-a desfasurat semianrul, precum si cadre didactice din cadrul institutiilor. Un deosebit aport la avut D-na Maria Veverita, profesoara de Istorie din cadrul liceului teoretic din Biesti, rn. Orhei si D-nul Petru Bors, profesor de istorie din satul Selemet, raion Cimislia, care au coordonat activitatea in teritoriu. In cadrul seminarului, profesoara Maria Veverita a accentuat faptul ca disciplina Educatia Civica si Noi si Legea sunt unicele obiecte care familiarizeaza elevul cu institutiile de stat, cu stema, legislatia statului, precum si activitatea organelor publice locale, raionale. D-na Veverita a mai accentuat si faptul ca pe parcursul petrecerii acestor ore au fost invitati si functionari publici, printre care primarul localitatii, elevii initiind si unele dezbateri, discutii directe cu primaria. Excluderea Noi si Legea, Educatia Civica ca discipline obligatorii presupune o eroare a MET. D-ul. Petru Bors a mentionat la rindul sau ca disciplinele date presupuneau formarea unui cetatean activ, competent, a unei societati civice, specific democratiilor occidentale.

dscn2970.jpg
Timp de aproape 3 ore, participantii au avut ocazia sa se informeze despre curricula si conceptul acestor discipline, au revazut materialele, cartile, brosurile deja existente, au initiat diferite discutii referitoare la “problematica” acestor discipline, au propus unele modificari. Atitudinea participantilor a fost unanima. Seminarul s-a petrecut intr-o atmosfera deosebit de degajata si libera astfel incit prin intermediul diferitor exercitii interactive tinerii si profesorii au avut posibilitatea de a-si exprima opinia despre necesitatea studierii in Scoala a disciplinelor Noi si Legea si Educatia Civica. Opiniile au fost diverse, desi toata lumea a fost de acord ca aceste sint deosebit de importante pentru formarea unor personalitati libere, cu o puternica gindire critica. De asemenea acestia considera ca studierea acestor discipline in scoala este absolut necesara.

Seminarul de evaluarea va avea loc la Chisinau, unde se vor evalua toate aspectele discutate in cadrul celor trei seminare zonale. 

Pentru a afla mai multe detalii accesati:   www.e-cie.org