„Dezvoltarea reţelelor de organizaţii în domeniul dizabilităţii în Republica Moldova”



În perioada 17 – 19 martie 2014, Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD) a organizat un training la tema ”Dezvoltarea reţelelor de organizaţii în domeniul dizabilităţi”. La training au participat ONG-urile membri ai AOPD (reprezentanţi a 13 organizaţii ne-guvernamentale active în domeniul dizabilităţii). Trainingul a fost moderat de către dl. Luk Gabriel Zelderloo, Secretarul General al Asociaţiei Europene a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi (EASPD).

În cadrul training-ului s-au discutat mai multe teme. Membrii AOPD au făcut cunoştinţă cu influenţa Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi asupra evoluţiei politicelor şi serviciilor din domeniul dizabilităţii în UE, Strategia EASPD nou elaborată, modelul de lucru şi organizare al EASPD. Ultima zi de training a finalizat cu o sesiune de jumătate de zi de întrebări şi răspunsuri şi o discuţie deschisă despre organizarea EASPD şi AOPD.

În a doua zi de training a avut loc o şedinţă de lucru a reprezentantului EASPD şi a reprezentanţilor AOPD cu reprezentanţii MMPSF al RM. La această şedinţă au participat dl. Sergiu Sainciuc, vice-ministru al MMPSF, dl. Ion Holban, Director General al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi d-na Valentina Lungu, şef de direcţie ANOFM, dl. Luk Gabriel Zelderloo, Secretar General al EASPD, d-na Ala Fodor, Preşedinte al AOPD şi d-na Alisa Costin, Director Executiv al AOPD. La şedinţă s-a abordat problema reformării serviciilor de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi din RM după modelul european, problema colectării datelor statistice care se referă la persoanele cu dizabilităţi şi problema achiziţionării serviciilor sociale de către autorităţi.

Training-ul a fost o ocazie deosebită pentru membrii AOPD să studieze modelele europene de reţele şi organizare a lor. Mulţumim dl. Luk Gabriel Zelderloo pentru oportunitatea oferită.

Training-ul a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD)”, implementat de către AOPD în perioada 02.12.2013 – 01.12.2014 cu suportul financiar al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

 

Această publicaţie este realizată de AOPD cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.