"Responsabilitate Civica 10:10", vizita la Ungheni




1380088 678393632170828 934287506 nLa 24 septembrie 2013
echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) a organizat o intalnire cu elevii Liceului Teoretic „Gh. Asachi” din or. Ungheni. 

In calitate de invitat special a fost Dna Veronica Cretu, Presedintele Centrului de Training „CMB”, Coordonator al grupului E-Guvernare/Guvernare Deschisa din cadrul Consiliului National pentru Participare (CNP), membra a Comitetului Director al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa (OGP). 

Vizita se incadreaza in cea de-a doua runda a activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10". Dna Ala Pinzari, Director Executiv Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Invitata evenimentului, Dna Veronica Cretu a aplicat modelul prezentarii ghidate cu elevii, astfel, provocind elevii sa ofere idei, sugestii, sa impartaseasca ginduri la diferite momente din cadrul prezentarii. Dna Cretu a abordat mai multe aspecte in cadrul activitatii printre care:

- importanta luarii deciziilor si factorii care determina luarea deciziilor;

- sursele de informare si importanta celor minimum 2 surse pentru o alegere informata/constienta in luarea deciziilor, in participarea la alegeri/votare, etc.

- conceptul de Guvernare Deschisa si rolul cetatenilor in implicarea activa in procesele decizionale, rolul tinerilor in utilizarea retelelor de socializare pentru documentare si informare cu referire la comunitatea in care locuiesc, precum si pentru participare in activitatea comunitatii si in procesul electoral local si national; 

- modelul propriu (comportament/atitudini) ca si element cheie al responsabilitatii si datoriei civice, al cetateniei active.


La intalnire au participat elevii claselor a 10-12, dar si conducerea Liceului, Dl Director Gheorghe Primac, Dna Vicedirectoare Maria Buruiana, profesori.

La finele intalnirii unii tineri au dorit sa afle cum ar putea sa-si manifeste activismul civic in context local, avind la baza aspiratii ce tin de o posibila cariera in domeniul politicului sau afaceri externe/diplomatie, dar si modul in care ar putea sa activeze si sa se promoveze ca lideri la nivel national. Ei au facut schimb de date de contact cu Dna Cretu, care urmeaza sa le ofere mai multe detalii si referinte utile.