"Responsabilitate Civica 10:10", vizita la Drochia




1390741 684094238267434 363423036 nLa 7 octombrie 2013 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei a organizat o intalnire cu elevii Liceului Teoretic „B.P.Hasdeu” din or. Drochia. 

In calitate de invitat de onoare a fost Dna Liliana Palihovici, Vicepresedinta Parlamentului. 

Vizita se incadreaza in cea de-a doua runda a activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10". Dna Ala Pinzari, Director Executiv Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Motto-ul discursului Dnei Vicepresedinte a Parlamentului a fost: „Sa fim tolerati, acceptati si respectati, dar si sa-i toleram, acceptam si respectam pe cei din preajma noastra”.

Dna Vicepresedinte le-a vorbit elevilor despre importanta implicarii tinerilor in viata scolii, a comunitatiii si a tarii, despre importanta manifestarii unui activism civic sporit pentru procesul electoral, despre necesitatea de a fi bine informat pentru a face o alegere corecta si responsabila. Mesajul principal a fost: „Nu putem face o Moldova democratica fara cetateni implicati”.

Discursul Dnei Vicepresedinte a Parlamentului a trezit un viu interes si a fost urmat de o serie de intrebari ale liceenilor, care i-au solicitat opinia asupra mai multor chestiuni care ii framanta. Printre ele s-au remarcat urmatoarele: 
• scurtandu-se perioada vacantei nu s-au incalcat cumva drepturile copilului?
• in Liceu este foarte frig, iar pentru incalzire nu sunt bani. Cum poate fi solutionata
aceasta problema?
• se vehiculeaza informatia ca pe viitor nu vor mai fi scutiti de BAC elevii care ocupa
locuri de frunte la Olimpiade. Pe cat este de corect?
• S-a remarcat intrebarea-comentariu a elevei Valentina Viciuc, cl.12, brsiera a programului FLEX finantat de SUA. Dansa a impartasit cu entusiasm din experienta sa in America, unde activitatile extrascolare, cum ar fi sportul si voluntariatul se puncteaza considerabil la admiterea in Universitati. De ce la noi universitatile nu tin cont de acest aspect?
• Alte intrebari au vizat lipsa de informare printre elevi; modul de imbinare a lucrului de voluntariat cu frecventarea regulata a orelor; posibilitatea de a obtine burse peste hotare.

Dna Vicepresedinte a raspuns exhaustiv la intrebari nu doar pe parcursul intalnirii ci si dupa 
finalizarea ei. Dnei a incurajat elevii sa continue sa-i adreseze intrebari prin posta electronica sau
sa vina in orele de primire a cetatenilor la Parlament.

La intalnire au participat elevii claselor a 10-12, dar si Dna Directoare a Liceului, Rodica Chitic; Dl Presedinte al Raionului Drochia, Andrei Marian; Dl Sef al Directiei Raionale de Invatamant, Iurie Melinte, profesori.

Intalnirea a culminat cu multumiri aduse din partea conducerii Liceului „B.P.Hasdeu” Dnei Vicepresedinte a Parlamentului, organizatorilor acestei vizite - echipei Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei, precum si Ambasadei SUA care a finantat acest proiect.