"Responsabilitate Civica 10:10", vizita la Sarata-Galbena, r-l Hincesti



sarata galbenaLa 19 noiembrie 2013 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) a organizat  o intalnire cu elevii Liceului Teoretic Mixt „UNIVERSUM” din satul Sarata Galbena, r-l Hancesti. In calitate de invitat special a fost Dna Corina Lungu, Consultant Superior, Directia Invatamant preuniversitar, Ministerul Educatiei.

Vizita se incadreaza in cea de-a doua runda a activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10". Dna Ala Pinzari, Director Executiv Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

Dna Lungu le-a vorbit elevilor despre importanta participarii la procesele din societate care conduc la necesitatea de a putea convetui si de a deveni un cetatean responsabil. Intr-o maniera interactiva si captivanta, Dna Lungu i-a provocat pe liceeni cu intrebari, cum ar fi: „Cand si unde a fost proclamat pentru prima data dreptul de cetatean si ce presupunea acest drept? Ce inseamna sa fii cetatean al Republicii Moldova? Ce drepturi presupune cetatenia Republicii Moldova? Ce drepturi va mai garanteaza statul nostru?” Dna Lungu le-a vorbit elevilor  despre necesitatea cunoasterii drepturilor si obligatiunilor lor, accentul fiind pus pe dreptul de a alege si a fi ales, de a se implica in procesele democratice, in viata scolii si a comunitatii, dreptul de a participa in organele de conducere ale statului.

Elevii au fost incurajati sa dea exemple de situatii cand au avut un sentiment de mandrie fata de tara in care traiesc, precum si de exemple cand au avut anumite resentimente. Ei au remarcat ca se mandresc cand Moldova castiga la competitii internationale, mentionand ansamblul „Codreanca”, dar se intristeaza cand Moldova este prezentata si vazuta in exterior ca o tara saraca, corupta, cu servicii de sanatate publica si de drept de proasta calitate si conducatori iresponsabili. La intrebarea Dnei Lungu daca avem in Moldova o democratie functionala, elevii au dat un raspuns negativ, motivand raspunsul prin existenta coruptiei si nerespectarea drepturilor cetatenilor, inclusiv a elevilor. Ei au facut in continuare referinte la decizia Ministerului despre scurtarea vacantei, instalarea camerelor de supraveghere la examenele de BAC, lipsa cadrelor didactice profesioniste la unele discipline importante, lipsa unei biblioteci scolare bine dotate cu literatura aditionala pentru obiectele de studiu, monotonia procesului didactic si situatii confuze in  alegerea profilului de liceu

In contextul discutiei Dna Lungu le-a adus exemple despre cum functioneaza sistemul de invatamant in SUA si Europa, despre treptele pe care trebue sa le treci ca sa te califici si sa obtii performante. Dna Lungu a mai mentionat ca viata este un examen mult mai dur decat BAC-ul si pentru viata trebue sa te pregatesti responsabil. Copiatul nu te ajuta sa obtii un loc de lucru bine platit si nici sa-ti asiguri un viitor decent. Elevii au fost activi, adresand numeroase intrebari si facand comentarii desfasurate pe marginea celor relatate de vorbitor. Printre ei s-au remarcat elevii:  Sergiu Mitu (cl.XII), Tudor Zadorozneac(cl.XII), Maria Mutelica (cl.XI) si Elena Alexandrova (cl. IX-a rusa).

La intalnire au participat elevii claselor a 9-12, precum si Dna Anastasia Pascaru, Directorul Liceului „UNIVERSUM”, dna Emilia Bojoga, director adjunct, Dl Sergiu Stefan, profesor de limba romana, alti profesori. La finele intalnirii echipa Fundatiei a adus multumiri conducerii Liceului „UNIVERSUM” din Sarata Galbena care a asigurat buna desfasurare a evenimentului, invitatului special, precum si Ambasadei SUA gratie careia a fost posibila implementarea acestui proiect.