MissRepresentation - Activitate de follow up



Logo MissSîmbătă, 16 Noiembrie 2013, a avut loc activitatea de fallow up din cadrul proiectului “MissRepresentation – Breaking Gender Stereotypes”. Activitatea a fost organizată de către agenţia INVENTO în parteneriat cu biblioteca B.P. Hasdeu, prin suportul financiar al Comisiei Europene.

Evenimentul a fost deschis de către Inesa Lupu, coordonatorul proiectului, prezentînd conceptul ce a stat la baza trainingului desfăşurat în perioada 15-22 Septembrie 2013, la Vadul lui Voda, întrunind 24 de tineri, din 6 ţări diferite.

“Obiectivul principal al instruirii a fost să facilităm întrunirea a tinerilor din ţările member UE şi a celor din Europa de Est şi să-i provocăm să conştientizeze importanţa egalităţii de gen ca premisă pentru o economie prosperă, stabilitate politică şi societate mai fericită.

Prin intermediul dezbaterilor şi discuţiilor am reuşit să-i facem conştienţi de faptul că stereotipurile există pretutindeni în jurul nostru, fiind promovate, în mare parte, de către media. Prin întîlnirile cu persoane de succes din Moldova; prin workshopurile de fotografie şi fototerapie, am reuşit să schimbăm percepţia tinerilor,motivîndui să găsească soluţii care ar promova egalitate de şanse, în detrimentul stereotipurilor.”, a menţionat Inesa Lupu, project manager INVENTO.  

Invitatul special, Olga Nicolenco, expert naţional în gender, a prezentat situaţia Moldovei la capitolul stereotipurilor. Doamna Nicolenco a adus mai multe exemple de panouri şi spoturi publicitare, ce ascund în spate mesaje puternice care, pentru un public neavizat, pot reprezenta un anume comportament de urmat.  

“Eu mi-as dori ca toţi cei implicaţi în sectorul media să promoveze egalitatea de gen, inteligenţa şi nu doar aparenţa fizică, femeile dar şi bărbăţii.

Desigur că este destul de greu de atins raportul ideal de 50%, dar dacă am reuşi să avem în toate sferele de activitate un procentaj de 45% femei şi 65% bărbaţi, atunci cu siguranţă am avea o situaţie mai bună în ţară.”, a adăugat Olga Nicolenco, expert naţional în gender.

Finalul evenimentului a fost dedicat filmului documentar “MissRepresentation” şi expoziţiei de fotografii, efectuate pe parcursul instruirii. Expoziţia va putea fi urmărită, pe parcursul întregii săptămîni, în incinta bibliotecii B.P.Hasdeu.

               

EU flag yia EN-01

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.