Serviciul social Casă Comunitară a fost lansat și în raionul Ialoveni



Serviciul de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități Casă Comunitară a fost lansat astăzi în satul Hansca, raionul Ialoveni. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Direcției de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion, cu sprijinul Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”.

Casă Comunitară este un serviciu alternativ celui rezidențial, care oferă persoanelor cu dizabilități severe acces la toate serviciile comunitare și, respectiv, o calitate a vieții mult mai înaltă. În acest serviciu sînt plasați adulții și copiii cu dizabilități mintale, care necesită protecţie, îngrijire şi suport specializat continuu. Astfel, în fiecare Casă activează cîte o echipă de suport, formată din: director, lucrători sociali, asistent medical și bucătăreasă.

În Casa Comunitară Hansca locuiesc șase băieți, dezinstituționalizați din Casa internat pentru copii (băieți) cu deficiențe mintale Orhei. Ei au fost plasați în serviciu din luna iunie a anului curent și deja înregistrează progrese în dezvoltare.

Mihai – a făcut repede cunoștință cu toți vecinii și declară că vrea să se facă preot, fiindcă îi place la biserică. El este cel care întîmpină de obicei oaspeții la poartă și, dacă i-au plăcut, merge să-i petreacă atunci cînd pleacă și le dăruiește flori confecționate de el. Le ascunde galant la spate și apoi le înmînează cu un gest teatral. Foarte responsabil, Mihai se implică în munca prin casă și gospodărie.

”A fost o dată ca-n povești, / A fost ca niciodată…”, recită Sergiu – cel mai poetic și meditativ dintre toți băieții din casă. Doar dacă îi inspiri încredere, îți recită poezii cu voce tare, iar apoi așteaptă laude. A învățat de curînd să meargă în genunchi, însă necesită o operație care îl va ajuta să meargă în picioare.

Victor – e tot numai lumină și zîmbet întins pînă la urechi. E foarte comunicativ, deschis spre tot ce e nou, are încredere în toți și te ajută cu mare plăcere. Pronunță doar vocale, dar are o mimică și niște gesturi foarte expresive, astfel încît e foarte ușor de înțeles ce spune. E singurul dintre băieți care a fost la școală și povestește entuziasmat cum a ridicat mîna și a scris cu creta pe tablă.

Andrei – a învățat să numere și îi place să coloreze. Andrei este cîntărețul casei, știe o sumedenie de cîntece și în limba română, și în limba rusă. El este mereu vesel și dornic de comunicare.

”Mîine vii?” – întreabă Ionuț, cel care a înregistrat cele mai mari progrese dintre toți. A început să-și țină capul fără suport și încearcă să se ridice de la jumătate. A devenit activ, își exteriorizează emoțiile, pronunță mai multe cuvinte și îi place să fie în centrul atenției.

Ion – un alt Ion, a devenit mai sociabil, stabilește contactul vizual, se implică în activitățile de grup și chiar a început să cînte.

Comunitatea se implică și ea în viața băieților: copiii din sat vin și se joacă împreună cu ei, pădurarul i-a dus la pădure, merg la biserică, primărița le face vizite și le aduce cadouri.

Serviciul social Casă Comunitară activează în baza Regulamentului – cadru şi a Standardelor de calitate elaborate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) cu suportul KHSIMA şi aprobate de Guvern în 2010. Fiecare Casă Comunitară este creată în baza unui design social, care este elaborat reieşind din necesităţile beneficiarilor. Beneficiarii sînt plasați în serviciu în baza Avizului Comisiei privind protecția copilului aflat în dificultate și a deciziei Direcției raionale de asistență socială și protecție a familiei.

KHSIMA contribuie la reformarea sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora prin intermediul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”. Programul „Comunitate Incluzivă - Moldova” este implementat în parteneriat cu MMPSF, cu susţinerea financiară a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă / Iniţiative în Sănătatea Mintală şi a Fundaţiei Soros-Moldova.