Aspecte juridice pentru un jurnalism mai bun, discutate de breaslă



Jurnalismul responsabil, rolul jurnaliștilor în prevenirea și combaterea corupției, transparența guvernamentală și accesul la informație - sunt câteva dintre subiectele discutate de un grup de 15  jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor media naţionale şi locale, în cadrul programului de instruire „Cele mai bune practici ale jurnalismului în domeniul juridic”’, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada 18-20 octombrie a.c.

Programul de lucru a fost elaborat de experta internaționala Inna Dubinsky, responsabilă pentru strategie și dezvoltare în cadrul agenției „The Broadcasting Board of Governors” din SUA, cu contribuția experților locali Alina Radu, Vasile Spinei și Galina Bostan și a avut drept scop consolidarea cunoștințelor participanților în domeniul jurnalismului juridic.

Experta internațională a discutat cu jurnaliștii astfel de teme precum jurnalismul responsabil și accesul la informație din perspectiva experienței SUA. În timpul discuțiilor, Inna Dubinsky a accentuat importanța respectării Codului Deontologic. Experta națională, Alina Radu, s-a referit la acest aspect din perspectiva presei online, dat fiind faptul că majoritatea cititorilor sunt consumatori de acest tip de presă care se dezvoltă vertiginos. Vasile Spinei de la Centrul „Acces-Info” a explicat de ce jurnaliștii trebuie să insiste în demersul lor de acces la informație și să „demonstreze necesitatea informațiilor pentru societate”.  Fenomenul corupției și aportul jurnaliștilor în prevenirea și combaterea acestui fenomen a fost un alt subiect discutat intens de jurnaliști împreună cu Galina Bostan de la Centrul de analiză și prevenire a corupției. „Rolul vostru este crucial, deoarece funcționarii corupți se tem de publicitatea obținută prin intermediul mass media”, a spus Galina Bostan.

La finalul cursului, Inna Dubinsky le-a vorbit jurnaliștilor despre importanța platformelor de socializare și cum acestea pot fi folosite în munca lor. Participanţii au apreciat programul de instruire drept unul foarte util, menționând că vor aplica în practică recomandările experților ca să contribuie la afirmarea unui jurnalism profesionist, bazat pe drepturi şi responsabilităţi.

Programul de instruire este organizat în cadrul proiectului „Mass-media și sistemul judiciar din Moldova: consolidarea capacităților și promovarea responsabilității”, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu “The Broadcasting Board of Governors”, cu susţinerea financiară a Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (ROLISP).