Unica lumină pe care o putem dărui unui orb e cea a cunoaşterii



Pentru prima oară persoanele nevăzătoare din Moldova vor beneficia de cărţi Daisy. La sfârşitul lunii iunie, Fundaţia „Cartea călătoare” din Focşani, România, a donat Centrului Naţional de Informare şi Reabilitare al Societăţii Orbilor din Moldova un lot de playere Daisy şi 70 de titluri de carte audio Daisy, în valoare de peste 10.851 Ron. Beneficiarul donaţiei urmează să organizeze un serviciu de împrumut de carte audio Daisy pentru persoanele cu deficienţe de vedere din Republica Moldova care cunosc limba şi cultura română, promovând fondul de carte donat şi informând publicul în legătură cu posibilitatea de a consulta în mod gratuit cărţile donate.

Gestul a fost realizat în cadrul proiectului naţional, „Acces nediscriminatoriu la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere”, finanţat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

„O carte în format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca şi o carte tipărită; folosind un player Daisy, cititorul nevăzător poate naviga foarte uşor prin structura cărţii: poate sări la o anumită pagină, poate sări la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară sau să citească cu viteză variabilă”, spune domnul Mircea Bucur, preşedinte al fundaţiei.

Daisy este un standard de realizare a cărţilor accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire. La nivel mondial, marile biblioteci publice împreună cu cele mai importante organizaţii ale nevăzătorilor, reunite într-un consorţiu, au dezvoltat un nou standard de creare a cărţilor accesibile, numit Daisy (Digital Accessible Information System), care permite reproducerea mult mai exactă a structurii cărţilor tipărite. Ea constă dintr-o colecţie structurată de fişiere text şi audio. Aceste cărţi pot fi imprimate pe CD sau pot fi descărcate de pe Internet.

Cititoarele sau playerele Daisy sunt aparate care permit ascultarea cărţilor create în standardul Daisy. Ele sunt asemănătoare într-o anumită măsură cu MP3-CD-Player-ele din comerţ. Totuşi, spre deosebire de acestea din urmă, cititoarele Daisy sunt mai robuste, mai fiabile şi sunt singurele care permit ascultarea selectivă a informaţiilor create în formatul Daisy. Ele sunt proiectate special pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Actualmente, în Moldova, sunt înregistrate circa 9 mii persoane cu deficienţe vizuale. Biblioteca specializată din cadrul Centrului Naţional de Informare şi Reabilitare al Societăţii Orbilor din Moldova oferă carte-audio (pe CD în format mp3, casete; ediţii periodice format audio, realizate în studioul de înregistrări sonore; revista-magazin în relief punctat şi cărţi în relief punctat Braille, realizate la minitipografia Braille.

Fundaţia Cartea Călătoare (www.fcc.ro) a fost înfiinţată la 26 noiembrie 1996 şi are drept misiune facilitarea accesului nemijlocit la informaţie, educaţie şi angajare a persoanelor cu deficienţe de vedere din România.

Autor: Veronica Volcov

http://initiativa.wordpress.com